uz pomoć devet zaposlenika

Uhićen bivši dekan riječke Ekonomije zbog pronevjere čak 384 tisuće eura

08.02.2024 u 14:00

Bionic
Reading

Primorsko-goranska policija danas je priopćila o provedenom kriminalističkom istraživanju nad čelnikom visokoškolske ustanove koji je, uz pomoć devet zaposlenika, oštetio državni proračun za čak 384.000 eura

Utvrđeno je kako je 48-godišnjak, u razdoblju od 2018. do 2022., neosnovano isplaćivao novac s računa ustanove, krivotvoreći službenu i poslovnu dokumentaciju. Time je počinio sedam kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti te dva kaznena djela krivotvorenja službene isprave, navodi policija.

Telegram doznaje kako je riječ o bivšem dekanu Ekonomskog fakulteta u Rijeci Alenu Hostu. Izvori ovog medija kao razlog privođenja spominju neosnovanu isplatu honorara, odnosno bonusa na plaću. Host je na čelu riječke Ekonomije bio u dva dekanska mandata, od 2016. do 2022., te je prošlog travnja na prijedlog Sveučilišta u Rijeci imenovan u Akreditacijski savjet Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Osim bivšeg dekana, za spomenuta kaznena djela osumnjičeno je još devetero zaposlenika fakulteta, starosti od 35 do 58 godina. PU primorsko-goranska navodi kako su 'u dogovoru s 48-godišnjakom, a i prema njegovim nalozima, provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju kao nastavno i tehničko osoblje'. Zbog počinjene materijalne štete Državnom proračunu od najmanje 384.000 eura policija je sve osumnjičenike prijavila nadležnom državnom odvjetništvu.