PRIJEVARA OD 1,1 MILIJUNA KUNA

Uhićen član komisije za javnu nabavu

08.10.2009 u 15:51

Bionic
Reading

Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare na štetu državnog proračuna i grada Zagreba, policija je jučer uhitila A.P.(50) koji je, lažno prikazavši da kao hrvatski ratni vojni invalid nije stambeno zbrinut, pribavio protupravnu imovinsku korist veću od milijun kuna

Osumnjičeni je član Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. Policijska uprava zagrebačka izvijestila je i da su istragu proveli s USKOK-om, općinskim državnim odvjetništvom i Odjelom gospodarskog kriminaliteta i korupcije MUP-a.

Utvrđeno je da je osumnjičeni radi pribavljanja protupravne imovinske koristi lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveo u zabludu Stambenu komisiju Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Povjerenstvo Grada Zagreba te je tako pribavio znatnu imovinsku korist, veću od milijun kuna.

Riječ je o 1,117.101,28 kuna, od čega 361.101,28 kuna na štetu proračuna RH i 756.000 kuna na štetu Grada Zagreba, navodi policija.

Osumnjičeni je, od lipnja 2003. do kolovoza 2009., u namjeri pribavljanja znatne imovinske koristi, najprije Ministarstvu branitelja podnio zahtjev za kreditiranje izgradnje obiteljske kuće, iako je znao da za to ne ispunjava zakonom propisane uvjete.

Priložio je dokumentaciju iz koje proizlazi da nije vlasnik stana ili kuće na području RH, iako je bio vlasnik stana u Zagrebu. Stan, pod hipotekom banke radi pokrića devizne garancije od 140.000 tadašnjih njemačkih maraka, osumnjičeni je i dalje koristio i znao je da će mu po ispunjenju obveze biti vraćen u vlasništvo, navodi, uz ostalo, policija.

Od Ministarstva branitelja je u lipnju 2004. dobio Rješenje o pravu na stambeni kredit od 49.000 eura za izgradnju obiteljske kuće. Osumnjičeni je priložio uvjerenje Općinskog suda u Kaštel Lukšiću da nije upisan kao vlasnik nekretnina, iako je znao da ih je naslijedio, te o tome nije izvijestio stambenu komisiju Ministarstva.

Prije nego što je Ministarstvo donijelo rješenje, a što je bio preduvjet za podnošenje zahtjeva za dodjelu građevinskog zemljišta, osumnjičeni je od grada Zagreba zatražio dodjelu zemljišta, a u zahtjevu je ponovno neistinito naveo da je podstanar. Grad mu je darovao zemljište od 167 hvata u Remetama, bez naknade.

Osumnjičeni je jučer uhićen te je doveden istražnom sucu Županijskog suda u u Zagrebu.