RADNIČKA PRAVA U VELIKOJ BRITANIJI

Ugovori na određeno vrijeme postaju politički problem

07.08.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Nepoštivanje radničkih prava zbog pretjeranog korištenja tzv. 'zero hour' ugovora dovelo je i Buckinghamsku palaču u nevolje, ali i ukazalo da je rad na određeno vrijeme po nepovoljnim ugovorima za posloprimce postao uobičajena pojava u Velikoj Britaniji, što sada postaje politički problem za vladu i tema javne rasprave, javlja Guardian

Prema istraživanju koje je proveo Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), u Velikoj Britaniji ima više od milijun radnika koji rade po tzv. 'zero hour' ugovorima, dakle na određeno vrijeme, zbog čega mnogi u javnosti traže intervenciju vlade. CIPD je ispitao 1000 zaposlenika iz različitih sektora gospodarstva o tome kakav imaju radni ugovor. Čak 36 posto zaposlenih na ugovore na određeno vrijeme obavljaju tjedno više od 30 sati posla te smatraju da imaju stalno zaposlenje.

A u praksi su često bez mogućnosti uzimanja godišnjeg odmora, ne budu dodatno plaćeni za prekomjerne sate niti imaju zdravstveno osiguranje. IZ CIPD-a poručuju vladi premijera Davida Camerona da se 'treba pozabaviti jasnijim definiranjem 'zero hour' radnih ugovora' te upozoravaju da se isti zloupotrebljavaju.

Nedavno je u medijima izbio skandal kada se otkrilo da lanac sportske odjeće i opreme Sports Direct od svojih 23 tisuće zaposlenih čak 20 tisuća ima na ugovorima na određeno vrijeme, što znači i manja ili nikakva radna prava za zaposlene. Zbog ovakve prakse prozvani su i lanac kina Cinemaworld, pa čak i Buckinghamska palača, koja za ljetne zabave zapošljava 350 'zero hour' radnika.

Sindikati i udruge civilnog društva prozivaju poslodavce da vrše pritisak na zaposlene kako bi pristali na potpisivanje takvih radnih ugovora, jer time štede na troškovima, dok se one koji odbiju odstranjuje. Takvi radnici znaju svoj radni tjedan tek kada se slože rasporedi te ne mogu unaprijed planirati, a od njih se očekuje i da su u pripravnosti i kada ne rade, ako ih se hitno bude trebalo pozvati. Stoga im se zabranjuje i drugi posao, čak i ako od ovoga ne mogu živjeti.

Ipak, pojedini ekonomisti tvrde da su baš takvi ugovori spasili Veliku Britaniju od veće nezaposlenosti. Ministar rada Vince Cable je pak najavio provjeru takve prakse zapošljavanja, što laburistička opozicija osuđuje kao nedovoljan potez.