VESNA PUSIĆ I JASEN MESIĆ NA TPORTALU

'Ugovor s Vatikanom je medij za hofiranje Crkvi'

21.11.2011 u 16:04

Bionic
Reading

U Obračunu kod tportala u ponedjeljak su se licem u lice našli Vesna Pusić, predsjednica Kluba zastupnika HNS-a u ime Kukuriku koalicije, te HDZ-ov ministar kulture na odlasku Jasen Mesić. U svjetonazorskom obračunu bespoštedno se posezalo za stavovima o vjeronauku u školi, pobačaju, spolnom odgoju, nacionalnim manjinama…Tko je u Obračunu kod tportala izvukao deblji kraj, procijenite sami

Ugovor koji je krajem 90-ih potpisan između Hrvatske i Svete Stolice izvlači se prije svakih izbora. No Kukuriku koalicija i HDZ u tome se poprilično razlikuju: ugovor je dobar i revizije ne treba biti. Vesna Pusić, međutim, ne dijeli stav Kukuriku koalicije. Vjeruje da bi trebalo prvo proučiti što u njima stoji, je li, na primjer, slučaj Dajla dio tih ugovora. No problem, kaže Pusić, nastaju pred izbore. 'Ugovor je izuzetno važna stvar, no u predizborno vrijeme pretvaraju se u medij za hofiranje Crkvi', kaže.

Spolni odgoj i vjeronauk u školama

Ako HDZ nastavi svoju vladavinu, neće dirati nivjeronauk u školama. No zalagat će se da ostale vjerske zajednice imaju jednaku mogućnost, tj. vjerski odgoj. Međutim, i tu se stav Kukuriku koalicije razlikuje od stava Vesne Pusić, na što je upozorio sam Mesića. Pusić bi umjesto vjeronauka u škole uvela predmet o religijama, no ne misle tako svi: 'Moj je dojam je da sam ja u manjini. Moje kolege u Kukuriku koaliciji su puno rezerviranije kad se radi o tome. Imaju stav 'nemojmo dirati ništa, to je osjetljiva tema'', priznaje HNS-ovka. Dodaje da su djeca koja ne idu na vjeronauk diskriminirana i stigmatizirana.

Kao što bi trebalo izbaciti vjeronauk, u škole bi trebalo uvesti seksualni odgoj, smatra Pusić. 'To bi trebalo biti nezakonito da nemate seksualni odgoj jer je opasno zbog bolesti, maloljetničkih trudnoća. Djeci ne možete reći 'nemojte to raditi', oni moraju imati informaciju o čemu se tu radi. Seksualni odgoj apsolutno nema alternative', misli Pusić.

S njom se donekle slaže i Mesić. 'Tu je potrebno napraviti raspravu svih koji mogu doprinijeti programima, djecu i mlade ljude je potrebno na takve stvari pripremati', kaže i dodaje da je zakon koji regulira pravo na pobačaj iz 1978. dobar, ali da će ga s vremenom trebati mijenjati. 'No neka zasad tako ostane', kaže Mesić.

Gay brakovi

Pusić smatra da država nikome ne bi trebala određivati s kim će se vjenčati i s kim živjeti, bez obzira na osobne stavove pojedinaca. 'Što se djece tiče, stav je drukčiji s obzirom na to da se radi o činjenici da se to ne odnosi samo na ove dvije osobe, nego na treću osobu koja se bez svog izbora nalazi u situaciju u kojoj bi bila napadnuta i diskriminirana', kaže Pusić i dodaje da je Elton John fenomenalan primjer.

Mesić je zadovoljan sadašnjim Zakonom o istospolnim zajednicama i kaže da je on u skladu s programom HDZ-a. 'On omogućava suživot pomaganje, stvaranje imovine, no ne bismo išli prema priznavanju braka. Tu treba povući granicu', jasan je ministar kulture.

Zbog Habuša i Keruma izgubili živce

Na pitanju vjerodostojnosti, Pusić je morala odgovarati o pijanom varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu, a Mesić o koaliciji HDZ-a sa Željkom Kerumom. Upravo su se na ovom pitanju mogli čuti povišeni tonovi. Pusić je Mesića prozvala zbog nezrelosti, dok je on ustvrdio da je kod nje 'zloba konstantna'.

Pusić smatra da se Habušev krimen ne može usporediti s kriminalom te da je moralno sankcioniran micanjem s kandidacijske liste Kukuriku koalicije. Mesić pak smatra da je Habuš trebao dati ostavku na mjesto gradonačelnika Varaždina te da ga je Kukuriku koalicija maknula s liste prekasno, tek nakon pritiska javnosti.

Što se Keruma tiče, Mesića kaže da to nije ništa čudno s obzirom na to da HDZ i Kerumova Građanska stranka surađuju u Splitsko-dalmatinskoj županiji. No u samom Splitu, Kerum i HDZ ne žive u ljubavi. Mesić je podsjetio Pusić da su se i SDP i HNS u Zagrebu prepucavali, pa su svejedno u koaliciji.

Pusić je ironično pohvalila Kerumove sposobnosti. 'Kerum se tu odlično snašao, zacementirao se, ali što je vas vodilo da u devetoj i desetoj izbornoj jedinici idete s Kerumom? Vaši neće glasati za Keruma, a Kerumovi neće za vas?' zaključuje Pusić.

Obračun kod tportala - Pusić vs. Mesić