'nisu nepristrani'

Udruzi 'U ime obitelji' DIP zabranio promatranje izbora

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 04.01.2020 15:42
  • Objavljeno 04.01.2020 u 14:50
Željka Markić

Željka Markić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je promatračima nevladine udruge U ime obitelji, kojih je bilo prijavljeno 89, uskratilo pravo promatrati nedjeljni, drugi krug predsjedničkih izbora

DIP je, naime, zaključio da se ta udruga ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava jednu kandidatkinju.

Takvom zaključku Povjerenstva prethodila je obavijest da se građanima, "prijateljima i podupirateljima", elektroničkim putem dostavlja dopis predsjednice udruge U ime obitelji Željke Markić u kojemu se, uz ostalo, poziva da se u nedjelju glasuju za određenu kandidatkinju.

Povjerenstvo navodi kako je u subotu zatražilo očitovanje udruge i da se ona očitovala „da se bave promicanjem ljudskih i građanskih prava u skladu s Obvezatnim uputama DIP-a broj P VII i da se 'bave promatranjem i posao obavljaju temeljito, pošteno i neovisno na referendumu, predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima od 2013.'“

Povjerenstvo ističe kako je izvršilo i uvid u mrežnu stranicu Narod.hr, čiji je vlasnik navedena udruga, te je na poveznici dostupan intervju Željke Markić od 3. siječnja 2020. u kojemu se, između ostaloga, očituje i o kandidatima u drugom krugu izbora za predsjednika Republike.

 „Kako iz navedenoga proizlazi da se naznačena nevladina udruga ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra ove izbore jer otvoreno podržava jednu kandidatkinju“, Povjerenstvo je odlučilo njenim promatračima uskratiti pravo promatrati nedjeljni, drugi krug izbora za predsjednika.

 DIP je time stavio izvan snage svoje rješenje iz studenog kojim je promatračima udruge U ime obitelji dozvolio promatrati svoj te rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj na predsjedničkim izborima.

 Protiv rješenja DIP-a ta udruga ima pravo žaliti se Ustavnom sudu.

Drugi je to put da DIP nekoj nevladinoj udruzi ne dozvoljava promatrati izbore, prvi je put to učinio udruzi Antikorupcija kojoj je na čelu Mislav Kolakušić i koja je promovirala isključivo njega. Takva se udruga ne može smatrati neovisnim promatračem izbora, bio je stav DIP-a pred lanjske izbore za Europski parlament.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!