DIJELI EU

Udruge mogu povući 5,5 milijuna kuna iz SAFU-a

06.03.2014 u 12:51

Bionic
Reading

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) u Zagrebu objavila je plan dodjele bespovratnih sredstava organizacijama civilnog društva u Hrvatskoj za ovu godinu, a na temelju natječaja civilnim udrugama je na raspolaganju ukupno 5,5 milijuna eura

Na natječajima će moći će sudjelovati neprofitne organizacije i organizacije civilnog društva ili formalne mreže organizacija civilnog društva: udruge, udruženja poslodavaca, sindikati te zaklade, priopćeno je danas iz SAFU-a.

U sklopu I komponente IPA 2012 pretpristupnog programa – Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, sredinom ove godine bit će objavljene tri sheme dodjele bespovratnih sredstava, putem kojih će se financirati projekti organizacija civilnog društva na tri područja.

To su "Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava ", zatim "Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva" te "Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima".

Projekti koji će se financirati bit će "usmjereni na osiguranje cjelokupnog, učinkovitog ostvarivanja ljudskih prava i promicanje sudjelovanja građana u javnim poslovima", navodi se u priopćenju.

Cilj je, ističe SAFU, osnažiti među-sektorsku suradnju radi osiguranja otvorene uprave i transparentnosti u upravljanju javnim i prirodnim resursima; djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava; poticanja inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva.

Organizacijama civilnog društva u Hrvatskoj kroz navedene sheme dodjele bespovratnih sredstava bit će na raspolaganju ukupno 5,5 milijuna eura.


Veći dio tog iznosa u vrijednosti od 4,95 milijuna eura financirat će Europska unija kroz IPA pretpristupni program, dok će ostatak financirati Ured za udruge Vlade RH, istiće se u priopćenju.

Objava natječaja predviđena je za prvu polovicu 2014. godine, a bit će javno dostupni na internetskoj stranici Agencije www.safu.hr te na web stranicama Europske komisije tj. EuropeAida, navodi se u priopćenju.

Uz otvorene natječaje biti će objavljene i Upute za prijavitelje u kojima će se nalaziti sve informacije vezano uz prijavu na natječaj, navodi Tajana Mikas iz Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.