AKO ŽELE NOVAC IZ PRORAČUNA

Udruge branitelja više neće smjeti podržavati HDZ

Josip Đakić HVIDRA

Josip Đakić HVIDRA

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Novim zakonom o udrugama izrijekom će biti istaknuta politička nepristranost udruga. One neće smjeti podupirati kandidata na izborima (ni stranku ni pojedinca), neće smjeti sudjelovati u izbornoj ili drugoj stranačkoj promidžbi niti prikupljati novac za kandidate, otkriva Novi list

U slučaju da prekrše tu zabranu, a za svoje projekte i programe primaju novac iz proračuna, isplata tih sredstava bit će im obustavljena. To je jedna od najvažnijih novina zakona o udrugama o kojem će javno savjetovanje započeti sredinom rujna, navodi dalje riječki dnevnik

Ta odredba onemogućit će dijelu braniteljskih udruga koje su dosad izražavale političku podršku, ponajprije HDZ-u ili, primjerice, Milanu Bandiću na predsjedničkim izborima, takvo djelovanje u budućnosti.

Pitanje je kako će se ubuduće tretirati politički angažman Josipa Đakića koji je istodobno predsjednik Hvidre i saborski zastupnik HDZ-a, a jasno je da će Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskoga stresnog poremećaja koja je podržala Bandića za predsjednika Republike ostati zbog toga bez proračunskih sredstava, ako ih dobiva.

Novi će zakon, saznaje Novi list od izvora iz Vlade, naglasiti važnost javnosti rada udruga. Inače, u terminologiji udruga njihova je javnost rada isto što i transparentnost u radu državnih tijela.

Udruge će morati objaviti svoj statut i godišnja financijska izvješća, a udruge koje to ne objave, a dobivaju novac iz proračuna, bit će prekršajno kažnjene. Preciznije će biti uređeno i financiranje udruga iz proračuna.

Definirat će se što su to projekti i programi za opće dobro (odustalo se od ideje da se definiraju organizacije koje se bave općim dobrom), a financijski uvjeti za dobivanje potpora za projekte i programe od općeg dobra bit će strože definirani.

Nakon što bude gotov nacrt prijedloga zakona i javna rasprava o njemu, Sabor će o tom prijedlogu raspravljati u dva čitanja, a usvajanje se očekuje najkasnije do ožujka sljedeće godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi