NISU SRETNI

Udruga ruralnog turizma traži odgodu porezne reforme

17.11.2016 u 16:23

Bionic
Reading

Udruga ruralnog turizma Hrvatske zatražila je u četvrtak odgodu porezne reforme smatrajući da je protuustavna i protuzakonita te nepravedna i štetna za turizam, najavljujući u suprotnom podnošenje prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zakona koji je omogućuju

Udruga upozorava da je PDV za ugostiteljske usluge gotovo dvostruko povećan. Smatraju da je to suprotno Ustavu po kojem je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova, u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima, a porezni se sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti.

Napominjući kako ne vjeruju da su ugostitelji jedini čije su gospodarske mogućnosti porasle u odnosu na zadnje izmjene Zakona o PDV-u te da ne žele zajedno s građanima podnijeti cjelokupni teret reforme, iz Udruge traže da se njezin teret raspodijeli i na druge sektore.
Pozivaju saborske zastupnike da ne podrže prijedloge poreznih zakona u prvom čitanju. Smatraju da bi se time Vladi omogućilo dodatno vrijeme za adekvatnu pripremu zakonskih prijedloga kako bi porezna reforma počela istovremeno s drugim planiranim reformama i imala svoj puni učinak.

Nedopustivim drže i da ‘pojedini zakonski prijedlozi sadrže norme koje su direktno suprotne razvojnim strategijama koje je usvojio Hrvatski sabor’, primjerice Strategijom razvoja turizma do 2020. godine.