apel

Udruga roditelja Brački poljupci traži besplatan prijevoz trajektom za djecu s teškoćama u razvoju

26.06.2019 u 10:21

Bionic
Reading

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju 'Brački pupoljci' u otvorenom je pismu i apelu članovima saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku zatražila da se konačno osigura besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka, za što se, kako ističu, bore već deset godina

Besplatan prijevoz djece na terapiju bio bi minimum uvjeta za život koji se mogu smatrati dostojanstvenim, poručili su iz udruge Brački poljupci.

U pismu podsjećaju da su u studenom 2018., zajedno s bračkim Crvenim križem, predstavili javnosti inicijativu za izmjenom članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kako bi se djeci s teškoćama u razvoju zakonom osiguralo pravo na besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopno.

Potpora i s Hvara, Visa i sa Šolte

'Tu su inicijativu 16. studenog 2018. u Nerežišćima na Braču potpisali gradonačelnica i načelnici svih jedinica lokalne samouprave s otoka, bez obzira na stranačku pripadnost i tako potvrdili kako se radi o nadstranačkoj inicijativi i alarmantnoj situaciji koju pod hitno treba riješiti. Također smo dobili i potporu s Hvara, Visa i Šolte.

Od tog dana do danas, uostalom kao i proteklih deset godina i unatoč raznim obećanjima, do izmjene nije došlo, već se odluka stalno prolongira za neka druga vremena, odnosno za 'cjelovitu izmjenu Zakona' bez empatije i emocije za našu djecu i njihove obitelji', stoji u pismu.

Podsjećaju i da su u travnju ove godine dobili obećanje od ministra pomorstva, prometa i veza Olega Butkovića kako će predložiti da se po hitnom postupku uvede besplatan trajektni prijevoz.

'Iako smo, po njegovom zahtjevu, popisali i poslali u Ministarstvo pomorstva, prometa i veza kategorije prema kojima bi se trebali krojiti popusti za koje dijete, do danas se ništa nije promijenilo. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je, tijekom sastanka u Bolu na Braču u svibnju, obećala svoju podršku u što hitnijem rješavanju naše situacije, ali ni tu se dosad nije dogodio pomak', navode iz udruge.

'Svaki je dan u našoj borbi iznimno bitan jer među roditeljima djece, koji ionako nose preteško breme, ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze. Kad se uzme u obzir da je cijena povratne karte za npr. liniju Supetar – Split – Supetar za osobni automobil, roditelja i dijete oko 200 kuna (npr. dijete s težim tjelesnim oštećenjem, dijete s autizmom) te da isto moraju konzumirati i po nekoliko puta tjedno, onda je jasno naše inzistiranje za uvršatavanjem prijedloga u hitnu proceduru'.

Svaki dan je dodatno opterećenje za obitelji; tražimo hitnu proceduru

Svaki novi dan, svako novo odgađanje našeg zahtjeva dodatni je uteg i dodatno opterećenje za sve takve obitelji pa se nerijetko odlučuju na preseljenje na kopno ili odlazak iz države', ističu iz udruge.

Roditelji stoga pozivaju članove Odbora za zdravstvo da budu pokretači promjena, da jasno i nedvosmisleno pokažu kako stranačke preferencije nisu bitne kada su u pitanju takve stvari i apeliraju da na sljedećoj sjednici odbora, 27. lipnja, podrže prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

'Molimo vas da inzistirate na hitnoj proceduri provedbe ove izmjene kako bi se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka i njihovim roditeljima konačno omogućio dostojanstven život', stoji u pismu članovima saborskog Odbroa za zdravstvo koje je, u ime udruge 'Brački pupoljci' potpisala predsjednica udruge Maja Bonačić-Proti.