Svjetski dan cerebralne paralize

Udruga osoba s cerebralnom paralizom: Problem su rehabilitacija i zapošljavanje

07.10.2019 u 14:01

Bionic
Reading

Članovi Udruge osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetima grada Siska, mimohodom gradskim ulicama obilježili su u ponedjeljak Svjetski dan cerebralne paralize i upozorili na teškoće s kojima se susreću

Kratko su se zadržali ispred Gradske vijećnice i sjedišta Sisačko-moslavačke županije, a priključio im se i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak.

'Sisačko-moslavačka županija ostvaruje dobru suradnju s Udrugom invalida. Tako županija sudjeluje u projektu prijevoza osoba s invaliditetom, a financijski podupire i njihove manifestacije na kojima se druže', rekao je dožupan Celjak.

Predsjednik Udruge Dren Dobranić, koji i sam boluje od cerebralne paralize, napomenuo je kako u Hrvatskoj od ove neizlječive bolesti boluje oko pet tisuća osoba.

'Zapravo, cerebralna paraliza nije bolest, nego stanje. Nažalost, liječnici rijetko omogućuju osobama s cerebralnom paralizom rehabilizaciju, koja bi im olakšala stanje. Jer ako rehabilitacija izostane godinu dana, stanje takve osobe osjetno se pogoršava. Zato apeliram na osobe koje rade u komisijama i liječničkim povjerenstvima da poštuju zakonske odrebe kojima imamo pravo na 21 dan rehabilizacije na godinu. Sličan je problem i sa zapošljavanjem osoba s cerebralnom paralizom, jer postoji dosta poslova koje takve osobe mogu obavljati. Zahvaljujem Županiji na potpori, a podsjećam da je župan Ivo Žinić, na prošlim lokalnim izborima na svoju listu stavio i jednog invalida, mene osobno, što je potvrdiulo da ipak nismo osobe drugog reda', rekao je Dobranić.

Ujedno je izrazio žaljenje što se invalidima nije priključio nitko iz gradske vlasti, koja je ujedno smanjila dotacije njihovoj udruzi za 30.000 kuna.

Nakon obilaska grada u zelenim majicama s oznakom Svjetskog dana cerebralne paralize i zelenim balonima, sudionici manifestacija vratili su se u prostorije svoje udruge.

  • +7
Zelene majice povodom Svjetskog dana cerebralne paralize prošetale gradom Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL