porast broja poziva

Udruga Domine: Apel za pomoć ženama žrtvama nasilja u vrijeme pandemije

08.04.2020 u 15:48

Bionic
Reading

Udruga Domine izvijestila je u srijedu da u posljednjih desetak dana bilježi porast broja poziva žena žrtava nasilja kojima je potreban hitan smještaj ili pomoć druge vrste, najčešće financijske te upozorila kako unutar sustava trenutno ne postoji način da im se pomogne

'Sustav koji nije dovoljno funkcionalan ni u redovnim uvjetima, nažalost, nema odgovor na izvanredne situacije i probleme s kojima su žene koje su doživjele nasilje dodatno suočene. Događa se tako da žene ostaju na ulici, nezaštićene i bez posla na što društvo i država moraju reagirati hitro i učinkovito', poručile su iz Domine.

Pozvale su na novčanu donaciju kako bi osigurale hitnu, prvu pomoć onima kojima je to prijeko potrebno, a sugrađane su zamolile da im se jave ukoliko imaju slobodan stan ili apartman i u mogućnosti su ga privremeno ustupiti ženama i djeci žrtvama nasilja.

Također, apelirale su na Grad i Županiju da razmotre nastalu situaciju te da poduzmu sve kako u ovo rizično vrijeme ni jedna žena, dijete, sugrađanin ili sugrađanka ne bi ostali na ulici i bez sigurnog doma.

Donacije građani mogu uplatiti na IBAN: HR1223600001101679303, Zagrebačka banka.

Povećanje broja obiteljskog nasilja zbog pendemije ostaje u sjeni

Trenutna situacija pandemije koronavirusa jedan je od faktora povećanja slučajeva obiteljskog nasilja i nasilja među partnerima te ima rodnu dimenziju koja se prešućuje i ostaje u sjeni, stoji u priopćenju.

Zdravstvena kriza ima svoje socijalne i ekonomske posljedice koje u većini i najprije pogađaju žene, istaknuli su iz Domine, jer prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) više od 70 posto direktno izloženih - u zdravstvu, socijalnim službama, trgovini i sličnim zanimanjima - su žene te su posljedično mnoge od njih suočene sa smanjenim prihodima i nezaposlenošću.

Osim izolacije i boravka u domu, koje je za mnoge žene nesigurno mjesto zbog izloženosti obiteljskom nasilju koje pogađa u više od 90 posto slučajeva žene i djecu, dodatno se, kako ističu, javlja problem ograničenog kretanja i rada nadležnih institucija te manja dostupnost servisa za podršku ženama koje su preživjele nasilje ili ga svakodnevno preživljavaju.

Savjetovalište udruge Domine u danima početkom krize bilježilo je pad poziva, premda je telefon udruge dostupan 24 sata, a kao razloge za to u udruzi vide izvjesni strah od nasilnika s kojima žrtva dijeli svakodnevnicu, ali i početno stanje primirja koje ne može dugo potrajati zbog dodatne izloženosti psihičkom pritisku života u izolaciji.