DAN HRVATSKIH MUČENIKA

Udbina: Biskup Radoš poziva u 'građevinu Božje ljubavi'

10.09.2022 u 15:24

Bionic
Reading

Dan hrvatskih mučenika proslavljen je u subotu misnim slavljem, a varaždinski biskup Bože Radoš u svojoj je propovijedi mučenike nazvao "svjedocima natopljenima Božjom ljubavi" i pozvao one koji su uzrokovali stradanja da se pokaju i prihvate Crkvu kao "građevinu Božje ljubavi".

Oni u kojih je Krist živ “čvrsto su u građevini ljubavi”, rekao je Radoš pred mnoštvom hodočasnika iz Hrvatske i inozemstva, te je, osvrnuvši se na višegodišnje sakupljanje kamenja s raznih hrvatskih stratišta, rekao da će se ono ugraditi u sveti hram kao žrtvenik, i to simbolično iza oltara.

Taj žrtvenik treba doprinijeti da nestane mržnje, da bi ono što je služilo za ubijanje postalo znakom pomirenja s Bogom, rekao je Radoš dodavši da su stradalnici, dok domovina još nije stajala na čvrstim temeljima, podmetnuli svoja leđa i time sebe ugradili u dio koji se rušio, da bismo imali čvrstu građevinu.

"To je čvrsti kamen ljubavi koji ne želimo zaboraviti, na kojem je krv nedužnih mučenika, oni progovaraju kroz tu krv i za njih smrt nije kraj, njihov je zadnji izdisaj ujedno i prvi udisaj novoga života, onog koji dolazi po Bogu i u Kraljevstvu Božjem", rekao je Radoš.

Kroz krik mučenika upućena je molitva i onima koji su ubijali mučenike, molitveni vapaj za ljude koji ne poznaju Boga “da ne budu kamen koji ubija druge nego da se i oni ugrade u Božju ljubav” .

Poručio je da je obitelj "zaglavni kamen našeg društva" te izrazio zabrinutost radi mnogo “porušenih obitelji”, ocijenivši da se to događa “jer im Bog nije na prvome mjestu”.

“Ovdje smo danas da se molimo da u svim strukturama naše domovine Krist bude zaglavni kamen, da se po njemu ravnamo, da prema njemu duh našega života i naše domovine ide”, poručio je Radoš i pozvao ljude na međusobna opraštanja.

Crkva hrvatskih mučenika sagrađena je 2010. godine na Udbini, neposredno iznad Krbavskog polja, u spomen na 9. rujna 1493., kada je u obrani domovine od Osmanlija u jednom danu poginulo preko deset tisuća branitelja, čime su postali jedni od mnogih mučenika hrvatskoga naroda koji su kroz povijest stradali za domovinu, rečeno je.