LIKVIDACIJE

Udba tijekom osamdesetih planirala ubiti Tuđmana

29.05.2009 u 21:27

Bionic
Reading

Đorđe Lopušina (58), publicist i novinar iz Beograda te autor poznate knjige 'Ubij bližnjeg svoga', koji slovi kao prvi istraživač Udbinih atentata na hrvatske i srpske političke emigrante, u Europskom domu je održao predavanje o atentatima i jugoslavenskom državnom teroru nad hrvatskim političkim emigrantima

Lopušina je u svom predavanju, među ostalim, otkrio manje poznate detalje o ubojstvu hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića 1983. godine. On tvrdi da je hrvatska Udba trebala likvidirati Đurekovića, ali je odustala pa je to učinila crnogorska tajna služba. 'Ubojstvo je snimano kamerom, a njemu je šaka odsječena i poslana u Beograd kao dokaz da je zadatak izvršen', izjavio je Lopušina.

Lopušina je, među ostalim, otkrio i to da je Udba 80-ih godina prošlog stoljeća planirala dva atentata na dr. Franju Tuđmana

'Kad je Franjo Tuđman krenuo na turneju po Kanadi i Americi i proglašen je neprijateljskim emigrantom, srpska emigracija planirala ga je ubiti. Zadatak je povjeren starom Udbinu likvidatoru, konobaru Panajotoviću iz Niša, koji je prije toga već bio ubijao srpske političke emigrante, poput Bratiše Kašikovića i drugih', rekao je Lopušina.

Drugi atentat na Tuđmana, koji je spriječen, Udba je planirala izvršiti preko kriminalaca iz podzemlja. Likvidacija je naručena preko Ljube Zemunca i njegovih prijatelja, u što je bio uključen i poznati Udbin likvidator Đorđe Božovićpiše Jutarnji.hr.