MILINOVIĆ ODGOVORIO OSTOJIĆU

'Učio je učio od srijede do petka, ali se nije maknuo dalje od početka'

13.02.2014 u 14:40

Bionic
Reading

Da nešto ne valja u sektoru zdravstva, znaju već i vrapci na grani. Zbog nagomilanih dugova prvi je na tapetu aktualni ministar zdravlja Rajko Ostojić, no ako se pita njega i njegove kolege ministre, odgovornost zapravo leži na njegovom prethodniku Darku Milinoviću

'Ima ona iz osnovne škole - učio je učio od srijede do petka, ali se nije maknuo dalje od početka. I prije dvije i pol godine ministar Ostojić je govorio da sam kriv za sustav koji je po njemu u kolapsu. Sada sam kriv vjerojatno zato što su liste čekanje povećane za 300 do 400 posto. Kriv sam zato što je Državna revizija u 2012. utvrdila da je potrošio 2,7 milijuna kuna na dogradnju sustava bez javne nabave. Vjerojatno sam nagovorio i njegove kolege da mu poruče da je nesposoban i da zbog toga ispašta državni proračun. To je još jedan dokaz nesposobnosti ministra zdravlja Rajka Ostojića. Moram reći da bih bio zadovoljniji da nije ništa radio. Bio bi uspješniji, a ovako je doveo zdravstveni sustav u gotovo bezizglednu situaciju, o čemu govore i svjedoče mnogi, pa i njegovi kolege ministri', odgovorio je Milinović na još jednu prozivku da je ostavio dugove u zdravstvu.

Milinović priznaje da je ostavio 4,6 milijardi kuna obveza, no da je sustav zdravstva saniran s 4,5 milijardi kuna. Na to je, dodaje Milinović, Ostojić napravio novih pet milijardi kuna duga.

'Pa ne mogu ja biti kriv za novi dug u zdravstvu od pet milijardi kuna. Kad već spominje to, u mom mandatu dug u zdravstvenom sustavu nije se povećavao, on je smanjen. A sada je, u zadnjih osam mjeseci, udvostručen dug u zdravstvenom sustavu. I u nedostatku bilo kakvih argumenata, a možda i zbog bojazni da bi netko drugi mogao doći na čelo Ministarstva, on ponovo proziva mene da sam ja kriv za ovaj novi dug koji je napravio', kaže Milinović.

Novinari su ga upitali i kako bi on riješio probleme u zdravstvenom sustavu. 'Smijenjeni su svi ravnatelji hrvatskih bolnica i postavljeni su po političkoj podobnosti sanacijski upravitelji koji generiraju nove obveze. On je zbog toga smijenio ravnatelje, a sada bi bilo dobro da smijeni sve sanacijske upravitelje koji su politički podobni i stvaraju nove obveze. Da je vjerodostojan, smijenio bi i njih. Ali to nije rješenje, jer i među tim ljudima, bez obzira na političku boju dresa, ima dobrih ljudi. Jedina je šansa za hrvatski zdravstveni sustav smjena ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je sve kolege u sustavu okrenuo protiv sebe', rekao je Milinović