zbog odluke HZJZ-a

Divjak objasnila kako će državnu maturu polagati učenici koji su u samoizolaciji

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 14.05.2020 12:55
  • Objavljeno 14.05.2020 u 12:39
Ministrica Blaženka Divjak

Ministrica Blaženka Divjak

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Maturanti koji zbog mjera samoizolacije neće moći pristupiti pisanju državne mature u redovitom ljetnom roku, maturu će moći pisati na jesen te se temeljem postignutih rezultata redovito upisati na fakultete, rekla je u četvrtak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Meni je jedini službeni dokument ono što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo službeno i objavio, gdje jasno piše da učenici koji su u samoizolaciji ne mogu pristupiti ispitima državne mature", rekla je Divjak odgovarajući na novinarska pitanja u četvrtak uoči sjednice Vlade. "Ako se u međuvremenu nešto promijeni, onda će se i taj dokument promijeniti", dodala je. Na njih će se, kako je pojasnila, primjenjivati ista pravila kakva su vrijedila ranijih godina u slučajevima kada učenici zbog bolesti nisu bili u mogućnosti pristupiti pisanju ispita iz mature.

"Onda je postojao drugi rok na koji su oni išli, i postoji mehanizam kako se onda oni kasnije upisuju. Znači, to nije upitno", naglasila je ministrica. Istaknula je kako u takvim slučajevima, kada je netko zbog opravdanog razloga – kao što je bolest – propustio redoviti rok za državnu maturu, vrijedi mogućnost upisa na fakultete u jesenskome roku i pod uvjetom da je učenik ostvario više bodova od posljednjega na listi.

"Možete se upisati u jesenskom roku ako ste imali opravdani razlog zašto niste bili u ljetnom klasificirani, ako imate više bodova od onoga koji je bio posljednji na listi. Znači, to je uvjet, inače ne", pojasnila je ministrica. U tom slučaju, povećavaju se upisne kvote. Odgovarajući na pitanje novinara vezano uz uvođenje informatike u škole, ministrica je istaknula kako je 2018. godine, kada je donijeta odluka o obaveznoj informatici u 5. i 6. razredima osnovne škole, prihvaćena i odluka da se od jeseni 2020. godine informatika uvede kao izborni predmet u razrednu nastavu, odnosno, od prvoga razreda osnovne škole. Sada je vrijeme da škole izbornu informatiku nude učenicima od prvog razreda osnovne škole, dodala je Divjak.