UZORAN POGLED NA ENERGETIKU

Učenici i škola u Dalmaciji jedinstven svjetski primjer

07.01.2014 u 16:38

  • +5

Osnovna škola Ostrog - uzor u svjetskim razmjerima

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marina Kelava

Bionic
Reading

Osnovna škola Ostrog u Kaštel Lukšiću postat će energetski neovisna po čemu će naši đaci, uz pomoć energetskih stručnjaka, biti jedinstveni svjetski primjer. U ambicioznom projektu planiraju obnoviti zgradu škole tako da povećaju njezinu energetsku učinkovitost, a ujedno da na krovu sunčevu energiju pretvaraju u električnu pa njezinom prodajom zarade novac za novu školsku opremu

Učenici se brinu o botaničkom vrtu i školskom masliniku

Da bi škola trošila manje energije, treba provesti cijeli niz radova: zamijeniti postojeću rasvjetu, zamijeniti grijanje na lož ulje biomasom, sanirati i izolirati krovište, ugraditi sunčane elektrane na krov škole i izolirati vanjsku ovojnicu zgrade.

Ovaj projekt koštat će najmanje 100 tisuća kuna, a ta sredstva prikupljaju isključivo putem donacija građana i tvrtki. Lokalno, u svojoj sredini, ali i globalno, na način takozvanog 'crowdfundinga' i to preko web-servisa Indiegogo, gdje su detaljno predstavili zamisao, sve aktivnosti i troškove te projektni tim, koji se sastoji od deset stručnjaka iz Programa za okoliš Ujedinjenih naroda i Energetske zadruge Kaštela, koji su pokrenuli tu donatorsku kampanju za školu Ostrog.

'Želimo školu učiniti energetski neovisnom i učinkovitom da se maksimalno uštedi energije, a ušteđena sredstva, koje škola inače troši na energente, usmjeriti na podizanje kvalitete rada s djecom i opremanje škole potrebnom opremom i nastavnim pomagalima. Istovremeno, kroz ovaj projekt djeca će iz prve ruke imati priliku učiti o zelenim tehnologijama, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti', kazao je Ivan Szekeres, član projektnog tima iz UNDP-a.


Kaže da OŠ Ostrog nije slučajno odabrana na UNDP-ovom natječaju za pokretanje ovakvih projekata. Ta škola do sada je nadaleko čuvena po školskom botaničkom vrtu proglašenom zaštićenim spomenikom parkovne hortikulture. Od 1983., aktivna je učenička zadruga čiji se zadrugari, učenici, brinu o botaničkom vrtu i školskom masliniku. Zatim je lani, u suradnji s UNDP-om, instaliran Solarni suncokret, mali solarni sustav na kojem djeca mogu naučiti razna znanja o obnovljivim izvorima energije. Tu je i Energetska zadruga Kaštela za koju Szekeres kaže da je jedna od tri najbolje u Hrvatskoj, iako je posljednjih godina porastao broj energetskih zadruga kao oblika gospodarskog udruživanja za poboljšanje lokalne energetske situacije.

U OŠ Ostrog do sada je UNDP napravio energetski pregled škole nizom prijedloga za pretvaranje sadašnje zgrade u energetski neovisnu. To će se napraviti prvo kroz smanjenje potrošnje energije, a zatim zadovoljavanjem preostalih energetskih potreba obnovljivim izvorima energije.

Projekt je na Indiegogou predstavljen vrlo detaljno, s popisom i objašnjenjima ciljeva i aktivnosti, očekivanim rezultatima, s procjenama smanjenja potrošnje energije, tehničkim detaljima o radovima i opremi i galerijom fotografija. Već su prikupili preko 3.800 američkih dolara.