JAKOVINA SPAŠAVA VOĆARE

Učenici će zbog Rusa imati dva besplatna voćna obroka

11.09.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Od ove jeseni, đaci će u školama dobivati dva besplatna voćna obroka tjedno umjesto dosadašnjeg jednog obroka. Posljedica je to ruske zabrane uvoza voća iz Europske unije i problema zbog stvorenih viškova

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nakon sjednice Vlade rekao je da Hrvatska u Rusiju inače godišnje izvozi oko 3.330 tona voća, uglavnom mandarina i šljiva, i to u iznosu od oko 15 milijuna eura. Sada sve to voće ostaje u zemlji zbog sankcija koje je Moskva izdala prema svim zemljama EU-a uslijed ukrajinske krize.

Jedan od načina rješavanja problema viška voća na tržištu je shema školskog voća. 'Do sada smo imali tu mjeru s jednim besplatnim obrokom tjedno za učenike pa ćemo to vjerojatno proširiti na dva obroka. Znači, djeca će dva puta tjedno imati besplatno voće da bismo i na taj način smanjili negativnu sliku cijena na samom tržištu. Ta mjera kreće od ove jeseni; shema je planirana u visini od 1,5 milijun eura od čega će 1,1 milijun biti izdvojen iz EU proračuna', rekao je Jakovina.

Ministar poljoprivrede toliko se ne brine zbog direktne posljedice zadržavanja 3.300 tona voća, koliko zbog indirektnih utjecaja koji stižu iz ostalih zemalja EU-a koje imaju isti ili još gori problem: 'Posljedica zabrane uvoza s cijelog tržišta EU-a iznosi štetu od gotovo 12 milijarde eura. Mi na Vijeću svaki tjedan raspravljamo i vodimo računa o svim našim poljoprivrednim proizvođačima, ali ne možemo gledati pojedinačno za svaku kulturu. Ovo je problem cijele Unije i rješava se na Vijeću i Europskoj komisiji cjelovitim mjerama za sve farmere u Uniji.'

Na posljednjem sastanku u Bruxellesu, kaže Jakovina, ministri poljoprivrede EU-a potvrdili su mjere za suzbijanje ovih posljedica. 'Za sektor voća i povrća dodijeljeno je gotovo 160 milijuna eura koji su na raspolaganju za promociju na trećim tržištima', kaže Jakovina i dodaje kako je on tražio posebne mjere za citruse i agrume za koje su hrvatski proizvođači posebno zainteresirani.