STRAVA U SIRIJI

Ubijena novinarka: Homs je nova Srebrenica

23.02.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Situacija u Siriji svakim se danom pogoršava. Ubojstvo dvoje zapadnih novinara samo je detalj u pokolju koje snage režima Bashara Al Assada provode, naročito u gradu Homs, epicentru pobune protiv diktatora. U svom posljednjem izvještaju ubijena novinarka Marie Colvin stanje u Homsu usporedila je s genocidom u Srebrenici

Svjetska javnost šokirana je smrću dvoje poznatih novinara, Marie Colvin i Remija Ochlika, koje je ubila granata vojnih snaga sirijskog diktatora Bashara Al Assada. Sve to se dogodilo unutar velike ofenzive koju je Assad pokrenuo protiv jednog cijelog sirijskog grada – Homsa, koji je središte pobune protiv ovog diktatora. Već danima, još od 4. veljače, Assadova odlično opremljena vojska raketira i granatira ovaj grad, doslovno ga sustavno sravnjujući sa zemljom i svatko tko u Homsu izađe na ulicu ugrožen je i zbog snajperista režima, koji se kriju po razrušenim zgradama.

Leševi dvoje ubijenih novinara trenutačno se zbog raketiranja Homsa ne mogu pokopati, nego stoje u prizemlju improviziranog medijskog centra u četvrti Baba Amr. Osim dvoje već spomenutih ubijenih novinara, teško su ranjeni i britanski fotoreporter Paul Conroy i francuska novinarka Edith Bouvier, koji ne mogu doći do liječničke pomoći. No od zapadnih novinara, koje koliko-toliko štiti njihov status, u mnogo goroj situaciji su stanovnici Homsa, naročito onih 20 tisuća zarobljenih u četvrti Baba Amr, koji su već danima bez struje, vode i hrane, zatvoreni u svojim kućama koje uništavaju tenkovi i rakete Assadove vojske. Liječnicima pak režim prijeti ako pomažu ranjenim pobunjenicima pa mnogi ljudi uopće ne mogu doći do bolnice te polako umiru od gelera ili rana od snajpera. Oni koji pak dođu u bolnicu riskiraju da ih se uhiti ili na mjestu lica ubije, s obzirom na to da zdravstvenim centrima stalno patroliraju Assadove vojne i policijske snage.

Marie Colvin

Novinari koji se nalaze u Homsu procjenjuju kako svaki dan bude ubijeno između 50 i 100 ljudi, a broj ranjenih uopće se ne može procijeniti. Također se detaljno izvještava o metodama koje sirijska vojska koristi za uništavanje Homsa: tenkovi pucaju na stambene zgrade sve do njihova rušenja, a rijetki preživjeli su ostavljeni umrijeti, jer snajperi s nebodera ubijaju sve koji im pokušavaju pomoći. Njemački Der Spiegel piše kako 'skoro svake sekunde u Homsu eksplodira granata' te uspoređuje tamošnju situaciju s genocidom u Srebrenici. Britanski Guardian pak ističe da je UN optužio sirijskog predsjednika Bashara Al Assada za zločine protiv čovječnosti. UN-u je zabranjen ulazak u Siriju, ali su ipak uspjeli razgovarati s oko 400 svjedoka i žrtava režimove vojne kampanje te zaključuju da je sve što se događa u Homsu rezultat 'naređenja s najviših instanci'. U Siriji to samo može biti diktator Bashar Al Assad. UN izvještava da vojnici sirijskog režima ubijaju i civile, među njime i nenaoružane žene i djecu!

U međuvremenu se u vezi ubijenih sirijskih novinara oglasila i sirijska vlast, koja odbija bilo kakvu odgovornost za njihovu smrt, jer su Marie Colvin i Remi Ochlik 'u zemlju ušli ilegalno' te se nisu prijavili režimu.