inspekcijski nadzor

Uber: Poslujemo potpuno zakonito

12.04.2017 u 17:35

Bionic
Reading

Uber posluje u potpunosti u skladu s hrvatskim zakonima, ističu u srijedu iz te tvrtke nakon što su mediji prenijeli da je pod inspekcijskim nadzorom te da je o nepravilnostima obaviješteno Državno odvjetništvo

"Uber u potpunosti posluje u skladu s hrvatskim zakonima. Imamo preko 85.000 aktivnih korisnika te smo stvorili više od 1.500 radnih mjesta u obrtima i tvrtkama naših partnera-vozača. Aktivno sudjelujemo u radnoj podskupini pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kojoj je cilj izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu", kažu u Uberu.

Tu skupinu u Uberu smatraju pravim mjestom za rješavanje eventualnih prijepora te ističu da poruke putem medija nisu pravi način za to. Iznenađeni su porukama ministra Butkovića koje, kako kažu, dobivaju preko medija. Smatraju da je on pod pritiskom interesnih skupina te upozoravaju da radna podskupina koju je formiralo Ministarstvo kasni s rokovima. Navode kako se stječe dojam da je ta skupina osnovana bez prave namjere da se modernizira regulativa na dobrobit svih koji posluju na tržištu.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u okviru svojih ovlasti i isključivo vezano uz primjenu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i Zakona o inspekciji cestovnog prometa i cesta, postupalo je po aktivnostima Uberovih partnera-vozača, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo.

Ministarstvo naglašava da nadzor nad zakonitošću poslovanja tvrtke Uber Croatia kao poslovnog subjekta nije u njegovoj resornoj nadležnosti, ali da je, s obzirom na postojanje određenih saznanja o potencijalnim nepravilnostima i/ili nezakonitostima, Ministarstvo o tome obavijestilo nadležna tijela, uz napomenu da Inspekcija cestovnog prometa nadzire isključivo rad Uberovih partnera-vozača.

Večernji list u srijedu među ostalim donosi kako je Ministarstvo izvijestilo DORH da vozači-partneri Ubera nemaju ishodovane licencije te da obavljaju prijevoz putnika koji ima elemente auto-taksi prijevoza bez odgovarajuće dozvole i taksimetra kao i da prijevoz obavljaju osobe koje za to nisu odgovarajuće stručno osposobljene i to vozilima koje nemaju ispunjene posebne uvjete za takav prijevoz.

U prijavi, prema pisanju Večernjeg lista, piše i da inspekcije ima saznanja o marketinškom oglašavanju uporabe aplikacije Uber na području Hrvatske iza kojeg stoji tvrtka Uber Croatia čime se vozačima-partnerima omogućuje protuzakonit rad.