TEŽNJA ZA REFORMAMA

UAE: peticija za demokratske izbore

09.03.2011 u 15:14

Bionic
Reading

Oko 160 intelektualaca i istaknutih osoba Ujedinjenih Arapskih Emirata, treće svjetske izvoznice nafte, potpisalo je peticiju za održavanje slobodnih demokratskih izbora i pokazalo da i ta zemlja dijeli arapske težnje za demokratskim reformama, objavili su predstavnici te inicijative u srijedu

Nije međutim izgledno da bi se ulični prosvjedi iz arapskih zemalja mogli proširiti na savez sedam emirata koji je novcem od naftnog bogatstva ostvario brz razvoj i visok životni standard, čime je vladu zasad štitio od političkog nezadovoljstva.

'Potpisnici peticije pozivaju na cjelovitu reformu Saveznog nacionalnog vijeća (SNV) ili parlamenta, uključivo zahtjeve za slobodnim izborima na kojima će glasovati svi građani metodom općeg prava glasa', stoji u priopćenju.

Prvi izbori za SNV od 40 članova održani su 2006, no polovicu članova biralo je samo 6.500 ljudi, što je manje od jedan posto od 800.000 stanovnika UAE-a. Ostalu polovicu imenovala je vlada.

Potpisnici peticije, akademici i bivši članovi SNV-a, žele privući još potpisnika putem interneta.

UAE je kao i Katar vodeći u svijetu izvoznik ukapljenog plina i njegov je BDP među najvišima u svijetu po glavi stanovnika: oko 47.000 dolara.