UPOZORENJE SA ZARAZNE

U Zagrebu raste broj oboljelih od mišje groznice

10.07.2014 u 15:20

Bionic
Reading

U zadnja tri mjeseca u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević bilježe povećan broj oboljelih od hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom, poznate kao mišja groznica, a dosad su liječena 43 bolesnika, većinom s područja Zagreba i okolice

Svi hospitalizirani imali su srednje težak oblik bolesti uz tipične simptome - visoku temperaturu, bolove u leđima i trbuhu te glavobolju. Većina je otpuštena bez komplikacija, izjavila je Hini sanacijska upraviteljica Klinike za infektivne bolesti Adriana Vince. Najveći broj hospitaliziranih, njih 17-oro, zabilježen je u lipnju, a mogao bi i dalje rasti.

Nositelji virusa su miševi i voluharice, do zaraze čovjeka dolazi najčešće prilikom boravka u prirodi, u neposrednom ili posrednom kontaktu s izlučevinama inficiranih glodavaca, posebice udisanjem prašine ili aerosola koji sadrže uzročnike. Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Trećina oboljelih zarazila se na području Medvednice, gdje su istraživanja 2012. pokazala da postoji visoka stopa zaraženosti malih glodavaca virusima. Ove je godine povećani broj oboljelih zabilježen i na području Plitvičkih jezera.

Bolest se najčešće javlja tjedan do dva nakon izlaganja inficiranoj izlučevini glodavca, a simptomi su visoka tjelesna temperatura, zimnica, jaka glavobolja, bolovi u trbuhu i leđima, mučnina. Kod nekih bolesnika mogu se javiti povraćanje i proljev, zamućenje vida, crvenilo lica i tijela.


Najizloženiji su ljudi koji puno borave u prirodi - planinari, izletnici, šumski radnici, poljodjelci. Da bi se smanjio rizik od infekcije, preporuča se izbjegavanje kontakta s glodavcima, a mjesto na kojem se boravi u prirodi treba održavati čistim kako bi se smanjila mogućnost nastanjivanja glodavaca.

Tijekom boravka u prirodi, namirnice i vodu treba zaštititi od glodavaca, sirove plodove ubrane u šumi i poljima treba dobro oprati i ostaviti do drugog dana da odstoje, a pušačima se savjetuje da obavezno operu ruke prije pušenja.

Populaciju glodavaca oko nastambi treba smanjiti postavljanjem klopki i otrova, sve rupe na kućama treba zatvoriti kako bi se onemogućio ulazak glodavaca u zatvorene prostore, travu i grmlje treba ošišati i očistiti najmanje 50 metara od kuće, te skloniti odlagališta raznih materijala koji mogu poslužiti glodavcima za sklonište.

Bolest se pojavljuje svake godine, a povremeno se registrira povećani broj oboljelih osoba, kao što je bilo 1995., 2002. i 2012. godine.