situacija u metropoli

U Zagrebu 767 slučajeva zaraze koronavirusom, pozitivno je gotovo 40 posto testiranih

29.10.2020 u 14:42

Bionic
Reading

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 767 slučajeva zaraze koronavirusom, a provedeno je 1951 testiranje, što iznosi 39,3 posto, izvijestio je u četvrtak Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar"

Iz NZJZ-a su obavijestili kako je, zbog velikog porasta broja testiranja na covid-19 infekciju u Gradu Zagrebu, rok za izdavanje nalaza produljen na 48 sati.

Mjera samoizolacije izrečena je za 1125 osoba. U Zagrebu je trenutno 3387 aktivnih slučajeva, a 8341 osoba nalazi se u samoizolaciji.

U pet domova za starije i nemoćne osobe na području Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi osam korisnika, jedne zdravstvene djelatnice i jednog nezdravstvenog djelatnika, a jedan je korisnik umro tijekom hospitalizacije.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz kod 15 učenika, šest nastavnika i dva asistenta osnovnih škola te 21 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 537 učenika i pet nastavnika osnovnih te 379 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 25 osoba.

Od 767 novozaraženih osoba, 705 ih je s boravištem u Zagrebu i 62 s prebivalištem, a uspješno su kontaktirane 544 osobe.

Što se tiče epidemiološke anamneze pozitivnih osoba, epidemiolozi su u protekla 24 sata obradili 544 osoba, a na obradu ukupno čeka 2034 osoba.

Od 544 obrađenih, za njih 187 izvor zaraze za sada je nepoznat, 245 osoba su kontakti pozitivnih, a kod devet je moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima. Devet osoba su štićenici/djelatnici domova za starije, a za 80 osoba obrada je još u tijeku.

Kod devet osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod tri tijekom hospitalizacije, dvije su osobe doputovale iz Njemačke i Makedonije, a kod tri je osobe moguća izloženost tijekom vjerskih događanja.

NZJZ je pozvao na pridržavanje osnovnih, ali učinkovitih mjera - nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka i pranje ruku, te podsjetio da sve osobe koje su dobile pozitivan nalaz na covid-19 trebaju ostati doma te kontaktirati svoje bliske kontakte kako bi ih obavijestili o rezultatima testiranja.

Osobe zaražene covidom-19 i njihovi bliski kontakti mogu se javiti nadležnom liječniku obiteljske medicine radi propisivanja mjere izolacije ili samoizolacije.

  • +7
Zagreb: Parkiralište ZG Velesajma, testiranje građana na Covid 19 Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL