NEVRIJEME

U Zadru se izlilo more, uz Rašu izvanredno stanje

01.11.2012 u 12:05

Bionic
Reading

Posljedice nevremena koje je sinoć zahvatilo zadarsko područje jutros su vidljive na svakom koraku. U Ulici Kralja Tomislava jako jugo je iščupalo mlado stablo iz korijena. Na suprotnoj strani ulice razina mora se uzdignula iznad obale te je mjestimično poplavila prometnicu

Na Liburnskoj obali more se uzdignulo do ulaznih vrata u poslovnicu Jadrolinije i poplavilo cijelu cestu. Na zadarskoj rivi udari valova oštetili su i iz ležišta izbacili kamene ploče na potezu od Morskih orgulja prema Gatu.

Vatrogasci javljaju o poplavi u jednom biogradskom kafiću i poznatom zadarskom restoranu Taverna. Od jutros su na terenu i pripadnici DVD-a Pag i JVP Biograd koji na više mjesta djeluju zbog poplava uzrokovanih visokom razinom mora. Plima je velike probleme pravila i u Preku gdje se more izlilo i poplavilo centar mjesta.

Nevrijeme s olujnim jugom najviše je kiše donijelo središnjoj Istri i Labinštini,ponegdje i više od 100 litara po metru četvornom, a rano jutros područje Barbanštine poharala jaka pijavica koja je u nekoliko minuta nanijela veliku štetu na objektima.

No posljedice nevremena još se uvijek utvrđuju u cijeloj Istri, pa će više informacija biti poznato tijekom dana, kažu u Centru 112, piše Ipress.

Zbog visokog mora, na dijelu jadranske magistrale (D 8) uz obalu, dionica Tar - Antenal zatvorena je za promet. Na prometnicama uz rijeku Rašu i na dijelu Most Rašezbog poplava se vozi otežano, potreban je dodatan oprez, upozoravaju iz PU istarske. Zbog porasta vodostaja rijeke Raše, proglašeno je izvanredno stanje. Kolnici su mokri i skliski u cijeloj Istri.

Tijekom noći i jutra nekoliko intervencija imali su i pulski vatrogasci uglavnom na uklanjanju odlomljenih grana s prometnica te na ispumpavanju vode iz jednog poslovnog prostora u Flacijusovoj ulici u Puli. Intervenirali su i na području Barbana gdje je pijavica polomila više stabala od kojih su neka završila i na obiteljskim kućama i automobilima.

Novi list pak piše da su se pod vodom u ranim jutarnjim satima četvrtka našli riječki dijelovi Rive Boduli, Verdijeve, Zagrebačke i Demetrove ulice, kao i dio trga ispred HNK Ivana pl. Zajca, gdje su zabilježeni brojni slučajevi poplavljivanja poslovnih prostora u prizemljima zgrada.

Iako je i proteklog vikenda dio Tržnice plivao zbog obilnih oborina, ovoga je puta uzrok poplavi bilo more čija se razina digla oko pola metra iznad uobičajene, što je rezultiralo izlijevanjem morske vode na ulice kroz sustav odvodnje.

Nije to prvi put da se oko place izlilo more, no stanari i vlasnici lokala tvrde kako ovako visoku razinu ne pamte već desetljećima.

Osim Rijeke, problema s visokom razinom mora imali su i Crikvenica i Bakar, doznajemo od riječkih vatrogasaca, ali se situacija i tamo tijekom jučerašnjeg jutra počela smirivati.

Zbog jakog juga, u prekidu su bile i katamaranske linije iz Rijeke prema otocima, a visoka razina mora uzrokovala je probleme i na drugoj strani Jadrana, posebice u venecijanskoj laguni, gdje je bila oko metar i pol viša od uobičajene.