A NITKO PRIVEDEN!

U Vukovaru ozlijeđeni: dvije policajke i dva policajca

  • +33

Prosvjed u Vukovaru

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Bionic
Reading

Tijekom prijepodnevnih prosvjeda protiv postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru ozlijeđena su četiri pripadnika interventne policije, potvrdila je Hini zamjenica glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Maja Barbarić.

'Troje policajaca; dvije policajke i jedan policajac, ozlijeđeno je ispred zgrade Porezne uprave u Vukovaru, a jedan interventni policajac kod Ureda državne uprave', rekla je Barbarić.

Zamjenica policijskog glasnogovornika potvrdila je da do okončanja prosvjeda u 12,20 sati nitko od sudionika prosvjeda nije priveden.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizirao 24-satna dežurstva

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ispunio je obećanje dano prije pola godine da će poskidati sve dvojezične ploče koje budu postavljene u Vukovaru, a temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji jamči dvojezičnost u službenoj uporabi ukoliko je pripadnika nacionalne manjine više od 33,3 posto. Najavljuju i 24-satna dežurstva.

Iz stožera poručuju hrvatskoj javnosti da tijekom akcije skidanja ploča primjenjuju pasivnu silu bez provokacija usmjerenih ka policiji. 'Želimo poručiti hrvatskoj javnosti, a pogotovo želimo poručiti svima onima koji su krenuli prema Vukovaru, a njih je na tisuće, da se ugledaju na nas. Sve ovo što se dogodilo napravili smo uz primjenu, na neki način, pasivne sile, bez bilo kakvih udaraca ili bilo čega sličnog. Imamo informacije da su prilično pogođeni sa svim ovim što se događa s Vukovarom pa ih molimo da budu dostojanstveni, da ne dolazi u obzir da eventualno ide napad na policijsku postaju', rekao je glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog vukovara Vlado Iljkić. On je i pohvalio ponašanje policajaca u cijelom slučaju.

'Policajce pohvaljujem za izuzetno profesionalan rad, bez obzira što su krajnji rezultati ovakvi kakvi jesu, jer su svojim ponašanjem napravili da velike štete u principu ovdje nema', istaknuo je Iljkić koji je izrazio žaljenje zbog ozlijeđene policajke.

'Još jednom izražavam žaljenje zbog toga. Nama je strašno žao, ali odgovornost i žaljenje joj trebaju izraziti oni koji su naredili da se ovo radi', kaže Iljkić. Iz Stožera naglašavaju i kako su organizirani u 24-satna dežurstva te da će svaku iduću dvojezičnu ploču skinuti na isti način.