ukupno 26

U Vukovarsko-srijemskoj županiji dvoje novooboljelih

07.04.2020 u 12:47

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja su 24 sata od koronavirusa oboljele dvije osobe te ih je sada ukupno 26, rekao je u utorak župan Božo Galić pozivajući građane na ozbiljnost i odgovornost te pridržavanje propisanih mjera

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Zdravko Kelić rekao je da od 26 oboljelih njih 11 su s područja Vinkovaca, 10 iz Nuštra, dvije iz Posavskih Podgajaca, dvije iz Vukovara, a jedna je zaražena osoba iz Županje.

'Do danas je testirano 298 osoba, u protekla 24 sata uzeto je 29 uzoraka od kojih se za 19 čekaju nalazi, u samoizolaciji se nalazi 585 osoba, u zadnja 24 sata bila je jedna dojava o kršenju samoizolacije i utvrđeno je da je bila osnovana“, rekao je Kelić dodavši da su u karanteni dvije osobe, a u bolnici hospitalizirano pet osoba, dvije manje nego jučer.

Dodao je da su jučer Stožeri Civilne zaštite izdali 2.837 propusnica za fizičke osobe dakle za manje od 2 posto vukovarsko-srijemskog stanovništva, a najavio je za danas dolazak kombi vozila sa zaštitnom opremom koja će se raspodijeliti zdravstvenim ustanovama.

Krešić: Vukovarsko-srijemska županija u uzlaznoj putanji

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić istaknula je da broj oboljelih od ukupno testiranih iznosi 9,7 posto i nešto je manji od hrvatskog prosjeka.

Kada je riječ o oboljelima, Vukovarsko-srijemska županija se nalazi u uzlaznoj putanji, rekla je Krešić, podsjetivši da je na hrvatskom istoku prvi oboljeli utvrđen mjesec dana nakon prvoga oboljeloga u zemlji. Pozvala je na savjesno provođenje i pridržavanje propisanih mjera, napose u narednih nekoliko tjedana i upozorila na trend povećanog grupiranja ljudi, napose mladih, uslijed lijepoga proljetnog vremena.

'Ostanite kod kuće, a za uskršnje blagdane ne idite u posjete bližnjima i starima jer će te upravo time pokazati ljubav prema njima', rekla je Krešić.

'Za 26 oboljelih osoba vezano je 230 osoba-kontakata koji su u samoizolaciji i upravo od tih kontakata svakodnevno se povećava broj oboljelih', rekla je Krešić.

Dodala je da se u Nuštru za prve oboljele nije mogao utvrditi izvor zaraze jer oboljeli nisu imali podatak da su bili u kontaktu sa zaraženima niti su putovali van Hrvatske. Svi drugi novooboljeli nakon toga su kontakti prvih oboljelih i poznat je njihov izvor zaraze.

'Podsjetio bih na današnji Svjetski dan zdravlja i uputio posebne čestitke zdravstvenim djelatnicima koji ulažu goleme napore u spašavanju života kako u Hrvatskoj, tako i u Europi i svijetu', rekao je župan Galić.