odaju počast

U Vukovar pristižu brojni hrvatski građani

18.11.2017 u 10:05

Bionic
Reading

Još od sinoć brojni hrvatski građani pristižu u Vukovar kako bi u subotu odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba na taj grad u kasno ljeto i jesen 1991. godine, a među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskom ratu, bit će i cijeli državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović

Hrvatska predsjednica nakon jučerašnjeg posjeta Škarbrnji, gdje je odala počast stradalim i ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima, sinoć je došla u Vukovar te bila nazočna molitvi u krugu vukovarske bolnice.

Na gradskim ulicama - koje od vukovarske Opće županijske bolnice vode prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i upaliti svijeću te biti služena i misa koju će predvoditi požeški biskup  Antun Škovrčević - velik je broj hodočasnika s raznim hrvatskim vojnim znakovljima kao i zastavama te lampionima.

Na putu od Vinkovaca i Osijeka prema Vukovaru može se susresti veliki broj hodočasnika koji pješice ide prema Vukovara.

Među njima nalazi se i skupina 80-tak hrvatskih branitelja iz bosanske Posvine s oraškog područja koji su iz Orašja put Vukovara krenuli prije tri dana.

Sudionicima obilježavanja vukovarske tragedije pridružit će se i sudionici karavane motociklista pod nazivom 'Zajedno u ratu - zajedno u miru', koja je u ponedjeljak krenula s krajnjeg juga Hrvatske, iz Prevlake, a koji su do Vukovara provezli 1500 kilometara. 

  • +6
Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Za tvrtke i ustanove u vlasništvu grada subota je neradni dan, a kako se može primjetiti ne rade i brojni drugi subjekti izuzev trgovačkih radnji s prehranom, ugostiteljskih radnji i pekarnica.

Za sav promet od 9 do 15 sati bit će zatvorene vukovarske prometnice koje od bolnice vode prema Memorijalnom groblju.

Iz Grada Vukovara uputili su poziv svima onima koji dolaze u Vukovar na obilježavanje 26. obljetnice ratne tragedije na dostojanstveno ponašanje uz pijetet prema žrtvama ubijenim i poginulim u obrani grada.

U bitki za Vukovar i obrani grada od velikosrpske agresije, koja je počela 25. kolovoza 1991., a završila slomom obrane grada 18. studenoga 1991. godine, po podatcima vukovarske bolnice, ubijene su 1.624, a ranjeno 1.219 osoba dok je nakon okupacije u srbijanske logore odvedeno oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz potpuno razrušenog grada prognano je oko 22.000 Hrvata i nesrba.

Središnja komemorativna svečanost obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. započeti će u 10 sati prigodnim programom u krugu bolnice, a odatle će se sudionici obilježavanja u koloni sjećanja uputiti prema Memorijalnom groblju gdje će se odati počast stradalima u agresiji na Vukovar 1991. godine.