TKO GUBI PAUŠAL?

U veljači neopravdano izostao 21 zastupnik, najviše SDP-ov Hajduković

05.03.2018 u 09:23

Bionic
Reading

Čak 21 zastupnik bez opravdanog je razloga u veljači izostao s plenarne saborske sjednice, rekorder je SDP-ov Domagoj Hajduković koji je od deset dana, koliko je Sabor zasjedao, izostao pet, pa će biti kažnjen oduzimanjem 750 kuna od zastupničkog paušala.

Zastupnici Marko Vučetić (nezavisni u Klubu Mosta) i Dražen Barišić (HDZ), inače gradonačelnik Velike Gorice, 'skupili' su po dva neopravdana dana pa će im mjesečni paušal, koji iznosi 1500 kuna, biti umanjen za po 300 kuna.

Čak 18 zastupnika bez opravdanog razloga nije došlo na saborsku sjednicu jedan dan. Osam je HDZ-ovih (Marijana Balić, Darko Horvat, Ivan Kirin, Andrija Mikulić, Domagoj Mikulić, Domagoj Ivan Milošević, Sanja Putica i Žarko Tušek), četiri SDP-ova (Joško Klisović, Ranko Ostojić, Darko Parić i Mihael Zmajlović), Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović iz Neovisni za Hrvatsku, Reformist Darinko Dumbović, nezavisni Vlaho Oprepić, HSS-ova Ana-Maria Petin i Hrvoje Zekanović (Hrast).  

Brojnost zastupnika koji za veljaču nisu donijeli  ispričnice pokazuje da je mali broj izostalih u siječnju, samo sedam, ipak, bio slučajan, te da veljača po broju izostanaka 'drži' treće, od sedam, mjesta.  Od srpnja, kada se neopravdani izostanci kažnjavaju, najviše zastupnika, 27, izostalo je u prosincu, zatim u srpnju (26), pa sada u veljači.

 Treba podsjetiti i da u veljači Sabor jedan tjedan nije zasjedao.

Zastupnik izostanak može opravdati ako je bio bolestan, za što mora donijeti liječničku potvrdu, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim kulturnim i drugim skupovima na koje je pozvan. Opravdavaju mu se i izostanci zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

 Zbog neopravdanih izostanaka, zastupnicima je u sedam mjeseci ukupno 'naplaćeno' oko 31.500 kuna kazni.

  • +7
Saborski zastupnici o izmjenama poslovnika raspravljali cijelu noć Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek