SITUACIJA SVE NAPETIJA

U Varteksu uskoro i kaznene prijave?

12.11.2009 u 13:32

Bionic
Reading

Ako u petak Stjepan Igrec, najveći dioničar Varteksa i zamjenik predsjednika nadzornog odbora, ne izađe pred zaposlenike kompanije i ne odgovori argumentirano gdje vidi višak od 1.200 radnika te ima li novca za njihove otpremnine, protiv njega će biti podnesena kaznena prijava

Najavila je to Svjetlana Šokčević, predsjednica Sindikata tekstila obuće kože i gume, govoreći u Varaždinu zajedno s potpredsjednikom Josipom Zidanićem o sudbini zaposlenika Varteksa.

'Jamčim da ću u ponedjeljak osobno podnijeti kaznenu prijavu ako se Igrec ne pojavi pred zaposlenicima. To što je on napravio iznoseći procjene o višku zaposlenika na granici je kaznenog djela. Iznio je podatak koji nije posljedica analize niti je prošao kroz proceduru prema Zakonu o trgovačkim društvima koji nalaže prethodno savjetovanje sa sindikatom. Takvim ponašanjem nanio je boli zaposlenicima koji se pitaju tko će od njih izgubiti posao, a štetu kompaniji koja je pred sezonom ugovaranja poslova', ustvrdila je predsjednica sindikata koji u Varteksu ima 1.729 članova od ukupno 2.748 zaposlenih, među kojima je i dio iz Tivara koji su na otkaznom roku do kraja godine.

Zamjeniku predsjednika nadzornog odbora Varteksa Šokčević je poručila da najprije dovede u red poslovanje ATP Igrec Transporti, tvrtke gdje je direktor i suvlasnik, donedavno najveći.

'U tom poduzeću najveći se suvlasnik krije iza skrbničkog računa u Hypo banci na kojem je 85 posto dionica. Neka najprije to razjasni, neka riješi štrajk vozača koji već traje desetak dana jer ne isplaćuje plaće sukladno dogovoru, neka prestane kršiti kolektivni ugovor, smanjivati broj zaposlenika te rasprodavati imovinu tog nekada uspješnog transportnog poduzeća. Ako je to njegova vizija po kojoj misli pomesti Varteks, poručujem mu da neće proći', naglasila je Šokčević napominjući da se miješa vlasništvo nad dionicama s vlasništvom nekretnina poduzeća, koje nisu od dioničara, već tvrtke.

Radi zaštite prava zaposlenika, najavila je mogućnost okupljanja članstva ispred poduzeća ATP Igrec Transporti, a zatim i u Zagrebu, budući da se ne provodi Razvojna strategija tekstilne industrije donešena 2007. godine. Zbog toga bi, prema procijeni sindikata, do ožujka moglo bez posla ostati i do 30 tisuća zaposlenika u sektoru tekstila, obuće kože i gume.