TERORIZAM U BENGAZIJU

'U ubojstvo ambasadora upleten je bivši zatvorenik Guantanama!'

20.09.2012 u 10:53

Bionic
Reading

Direktor američkog Centra za antiterorističku borbu (NCTC) Matthew Oslen u srijedu je napad izveden 11. rujna na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju nazvao 'terorističkim'

U proteklih tjedan dana američki dužnosnici davali su proturječne izjave o tom oružanom napadu u kojem su ubijeni veleposlanik Chris Stevens i tri američka agenta.

Matthew Oslen je izjavio da su Amerikanci 'ubijeni u terorističkom napadu na konzulat'.

Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak će iza zatvorenih vrata o istrazi napada brifirati zastupnike u Kongresu, a Oslen je uoči toga sastanka oprezno spomenuo moguće veze s Al Kaidom.

'Imamo pokazatelje prema kojima bi osobe upletene u napad mogle biti povezane s Al Kaidom ili Al Kaidom islamskog Magreba', rekao je.

Prema TV mreži Fox News koja se poziva na obavještajne službe, jedan bivši zatvorenik Guantanama prebačen u Libiju 2007. i zatim oslobođen upleten je u taj napad.

Prije dva dana je State Department odbio govoriti o terorističkom napadu i naveo da čeka rezultate potpune istrage FBI-a.

Ali američka veleposlanica u UN-u Susan Rice u nedjelju je izjavila kako taj napad nije nužno koordiniran i pripremljen, već je proizišao iz spontanog prosvjednog skupa ispred konzulata protiv filma 'Nevinost muslimana'.

Bijela kuća je navela da nema informacija o planiranom napadu.