nestabilnost

U terorističkom napadu u Tunisu ubijen gardist, ustrijeljena trojica napadača

06.09.2020 u 17:09

Bionic
Reading

Pripadnik tuniske Nacionalne garde ubijen je u nedjelju ujutro u "terorističkom napadu" u priobalnom odmaralištu u istočnom Tunisu, a trojica napadača zatim su ustrijeljena, rekao je glasnogovornik Nacionalne garde.

Svaki novi napad ponovno podsjeća ovu zemlju, kolijevku Arapskog proljeća, na niz samoubilačkih napada koji su slijedili nakon revolucije 2011.

Grad Susa, u kojemu je u nedjelju ubijen pripadnik žandarmerije, bio je poprište džihadističkog napada s puno žrtava 2015. godine.

'Jedan od pripadnika Nacionalne garde na mjestu je umro, a drugi je ranjen i prevezen je u bolnicu', rekao je Hucem Edin Džebabli, glasnogovornik Nacionalne garde dodavši da su u pucnjavi ubijena trojica terorista.

Rekao je da su se napad i potjera za napadačima dogodili u okrugu Akuda, u turističkome priobalnom području El Kantavi.

Posljednji napad na snage sigurnosti u Tunisu se dogodio 6. ožujka kada je izveden dvostruki samoubilački bombaški napad na pripadnike policije koji su čuvali zgradu američkog veleposlanstva u glavnome gradu.

Nakon Revolucije jasmina 2011., Tunis je postao poprištem napada džihadističkih skupina. U strašnome atentatu na muzej Bardo 2015. u glavnome gradu Tunisu ubijene su 22 osobe, od kojih 21 turist, a iste godine slijedio je napad u ljetovalištu Riu Imperial Marhaba blizu Suse s 38 žrtava od kojih su 30 bili britanski turisti.

Odgovornost za te atentate preuzela je džihadistička Islamska država koja je time zadala udarac vitalnom sektoru turizma u Tunisu koji čini velik udio BDP-a.

Nakon uvedenog izvanrednog stanja sigurnost se poboljšala zadnjih godina, no napadi na siguronosne snage nastavljeni su, osobito u planinskom području na granici s Alžirom.

Osim IS-a, krvave napade potpisivala je i džihadistička skupina Al Kaida za islamski Magreb (AQMI).