WASHINGTON

U sudaru vlakova podzemne željeznice devet poginulih

23.06.2009 u 08:06

Bionic
Reading

Dužnosnici američkog saveznog ureda za sigurnost prometa počeli su istragu o uzrocima nesreće u podzemnoj željeznici u Washingtonu u kojoj je smrtno stradalo devet osoba

WASHINGTON - Broj smrtno stradalih putnika u sudaru vlakova podzemne željeznice u Washingtonu u utorak je povećan na devet, nakon što je još pet tijela izvučeno iz smrskanih vagona, objavio je direktor tvrtke Metro John Catoe.

U nesreći koja se dogodila u ponedjeljak oko 17 sati, na najprometnijoj 'Crvenoj liniji' washingtonskog metroa, ozlijeđeno je 76 osoba, od kojih je jedna od teže ozlijeđenih još uvijek u kritičnom stanju, izvijestile su u utorak lokalne TV postaje.

Savezni dužnosnici za sigurnost prometa (NTSB), koji utvrđuju uzroke nesreće, objavili su da je vlak koji je udario u zaustavljenu kompoziciju na otvorenom dijelu pruge, bio model starije izrade bez naprava koji bilježe podatke o vožnji, te da je još 2004. Metrou preporučeno da se te kompozicije zamijene novijim modelima.

Istražitelji NTSB-a tragaju za mogućim mehaničkim uzrocima, otkazivanjem signalizacije i greškom operatera vlaka, kao razlozima za nesreću.

Snaga sudara, najsmrtonosnijeg u 33-godišnjoj povijesti Metroa, bila je takva da se prvi vagon vlaka koji je udario sabio za jednu trećinu duljine, rekao je gradonačelnik Washington Adrian Fenty.

Užasnuti putnici svjedočili su da je prilikom udara pod vagona nestao pod njihovim nogama, više putnika je doslovno zdrobljeno a njihova tijela su nađena tek jutros, nakon što su vatrogasci uklonili dijelove vagona koji je završio na krovu posljednjog vagona zaustavljenog vlaka. Uporabom teških dizalica i opreme za rezanje lima, vatrogasci su otvarali vagone da oslobode zarobljene putnike.

Fotoreporterima i kamermanima je dopušteno snimanje samo kratko vrijeme nakon havarije, a tijekom akcije spašavanja u ponedjeljak navečer pristup im je bio onemogućen.

"Prizor je takav da ga nitko nikada ne bi trebao vidjeti. Došlo je do nevjerojatnog razaranja i štete. Ono što sam ja vidio je gore od bilo čega što možete zamisliti", izjavio je u utorak ujutro direktor Metroa John Catoe, nakon što je potvrdio informaciju o devet mrtvih.

Među stradalima je i Jeanice McMillan (42), iz Springfielda, vozačica vlaka koji je udario u zaustavljenu kompoziciju, kazali su dužnosnici Metroa. Ostalih osam žrtava su putnici, a među devet žrtava je sedam žena i dva muškarca, uključujući i jedan bračni par, objavila je TV postaja ABC7, pozivajući se na dužnosnike Metroa.

Raščišćavanje pruge na mjestu nesreće nastavljeno je u utorak, a putnike se na dom dijelu prevozi autobusima. Brzina vlakova na ostalom dijelovima 'Crvene linije' u utorak je ograničena na 55km/h.

Veleposlanstvu RH u Washingtonu nije se javio nitko od hrvatskih obitelji koje žive na širem području glavnog grada SAD, a službi za odnose s javnošću Metroa nemaju podataka da je među stradalima ili ozlijeđenim putnicima netko hrvatskog podrijetla.