labave regulative

U strahu od sankcija Zapada imućni Rusi prebacuju novac u Dubai

10.03.2022 u 13:07

Bionic
Reading

Imućni Rusi zaokupljeni su prebacivanjem barem dijela svog bogatstva iz Europe u Dubai kako bi zaštitili svoju imovinu od sve strožih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, doznaje se u četvrtak iz financijskih i pravnih izvora

Dubai, financijsko i poslovno središte poznato po odsustvu stroge regulative, već je dugo poznat kao magnet za svjetske ultrabogataše, a odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da zauzme stranu između Zapada i Moskve bio je signal Rusima da će tamo njihov novac biti siguran.

UAE se prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a suzdržao od osude ruske invazije na Ukrajinu.

Emirati, koji su posljednjih godina produbili veze s Rusijom, nisu uveli sankcije po uzoru na Zapad niti je središnja banka UAE-a izdala naputke vezane uz sankcije SAD-a i europskih saveznika.

U svakom slučaju, imućni Rusi koji su trenutno u Londonu i Švicarskoj, pokušavaju prebaciti svoje bogatstvo na sigurno, rekao je bankar u velikoj švicarskoj privatnoj banci.

Potvrdio je to i odvjetnik u Dubaiju koji je rekao da je njegova tvrtka primila upite ruskih pojedinaca i tvrtki kako brzo mogu prebaciti "značajna sredstva" vrijedna više stotina milijuna dolara u tu arapsku državu Perzijskog zaljeva.

"UAE je zgodno mjesto (za biznis) - udaljen tek nekoliko sati leta i bez regulatora koji je u dosluhu sa zapadnim regulatornim tijelima", rekao je investicijski menadžer.

Ruski klijenti s računima u privatnim bankama, otkrio je jedan bankar, otvaraju račune u područnom uredu iste banke u UAE-u, dok neki drugi otvaraju račune u lokalnim bankama.

Također nastoje novac uložiti u, primjerice, nekretnine, te fondove koji ne otkrivaju informacije o vlasništvu.

Dubai je i vrlo popularno turističko odredište za Ruse već dugi niz godina i na samom je vrhu po broju posjeta i broju kupaca nekretnina.

UAE je 2018. uveo program "zlatnih" viza koji investitorima i ostalim profesionalcima nudi 10-godišnju dozvolu boravka.

Ured za medije, ministarstvo vanjskih poslova i središnja banka UAE-a nisu odgovorili na upit koliko ruskog novca se trenutno slijeva u Dubai.

Za sada nema nikakvih indikacija da bi se rusko bogatstvo koje priteče u Dubai moglo naći na udaru sankcija Zapada, no, tvrdi neki bankari, postoji rizik da se institucijama koje primaju ruski novac sroza ugled, posebice nakon što su brojne multinacionalne tvrtke prekinule veze s Moskvom.