'ALTERNATIVNA ŠTEDNJA'

U što ulažu Ameri koji se boje globalnog kolapsa?

20.10.2012 u 08:00

Bionic
Reading

U eri nestabilnog američkog dolara, nesolventnosti eurozone i nestabilnosti koju je donijela globalna recesija, zapadni kapitalisti postali su skeptični čak i prema štednji u zlatu

Kako bi zaštitili svoj kapital od inflacije, mnogi vlasnici i stručnjaci traže alternativne vrijednosti, 'štedna utočišta' koja u SAD-u znače ulaganje u široki spektar postojane i katkad mobilnije imovine koja seže od umjetničkih remek-djela i kolekcionarskih rariteta do viskija

Američki portal Business Insider ovih je dana sastavio listu takvih štednih opcija za one koji radikalno gube povjerenje u održivost postojećeg financijskog sustava:

1. Oružje i municija
U današnjem svijetu oružje još uvijek ima trajnu vrijednost. Neki mediji daju mu šansu da postane alternativna valuta u SAD-u, s ulogom koju je u počecima te države igrao viski. Sve ozbiljniji pokušaji vlade da ograniči prodaju oružja u SAD-u (zemlji s dugom, 'konstitutivnom' pravnom tradicijom posjedovanja vatrenog oružja), strahovito dižu cijenu puškama i pištoljima. Prema stranici ammo.net, vrijednost američke puške Remington.223 porasla je u 21. stoljeću za preko 200 posto – daleko nadmašivši inflaciju.

2. Kanadske državne obveznice
Financial Post objavio je da je u svibnju ove godine inozemna kupnja kanadskih državnih obveznica dostigla rekordnih 16,8 milijardi američkih dolara. U jeku europske dužničke krize, dok centralne banke mnogih država traže nove načine da osiguraju štednju, kanadske obveznice su rijetke zadržale maksimalni AAA rejting.

3. Poljoprivredno zemljište
Potražnja za hranom konstantno raste, a poljoprivredno obradive površine sve su limitiraniji svjetski resurs. Prema specijaliziranoj kanadskoj investicijskoj tvrtki Bonnefield Financial, farme stoga predstavljaju konzistentniju materiju za obranu od inflacije negoli zlato.

4. Japanski Jen
Prema Wall Street Journalu, središnje banke širom svijeta u zadnje četiri krizne godine povećale su svoje rezerve japanskog jena za prosječno 22 posto.

5. Satovi
Većina satova nije pogodna roba za štednju, ali rijetki primjerci poznatih marki ipak ulaze u tu kategoriju jer zadržavaju ili s godinama čak povećavaju svoju vrijednost. Osim toga, to je vrlo pokretna imovina: osobno bogatstvo prilično je lako iznijeti iz zemlje u vidu 200-tinjak tisuća dolara vrijednog sata na zapešću.



6. Drvo

Naoko manje vrijedna roba od, primjerice, plemenitih metala, drvna građa je kroz povijest odlično reagirala na inflaciju, pa u SAD-u, gdje se može privatizirati skoro sve, pa tako i šume (što dovodi do brojnih ekoloških i socijalnih problema) neki kapitalisti ulažu ulažu u drvne resurse, nekad i desetke milijuna dolara. Business Insider citira podatke prema kojima su se tržišne vrijednosti američkih šuma od 1973. do 1981. godine povećale za prosječnih 22 posto godišnje, dok je prosječna inflacija iznosila 9.2 posto

7.Poštanske marke
U knjizi 'Priručnik za upravljanje osobnom imovinom' stoji da poštanske marke, odnosno njihovi rariteti, 'imaju jednu od najboljih i najdugoročnijih putanji stabilnosti i uspjeha' među svom fizičkom imovinom, unatoč svojoj krhkosti.

Među ozbiljnijim kolekcionarima Business Insider navodi Billa Grossa, čelnika investicijske grupe PIMCO. Potonji navodno posjeduje kolekciju vrijednu oko deset milijuna američkih dolara.

8. Skandinavske obveznice
Jagma za obveznicama Švedske, Norveške i Danske počela je usporedno s problemima solventnosti eurozone. Kako bi zadovoljila stranu potražnju, norveška banka DNB čak je izdala novu vrstu obveznica.

9. Umjetnine
Niz poslovnih medija poput Financial Timesa pisao je proteklih godina da ulaganje u umjetnine u zemljama poput SAD-a i Velike Britanije donosi veću zaradu nego ulaganje u dionice.

K tome su dionice aukcijske korporacije Sotheby's, koja je jedan od simbola tržišta skupih umjetnina, zamalo upeterostručile svoju vrijednost u zadnje tri godine (dakle, u eri globalne recesije). Važnu ulogu u bujanju ovog tržišta imaju novi kineski bogataši koji si time žele povećati ugled, a između ostalog otkupljuju i remek-djela kineskih autora koja su ranije prodana na zapad.

10. Dijamanti
Alan Landau, direktor draguljarske multinacionalke Novel Asset Management, naziva dijamante 'velikim utočištem za štednju'. Teže ih je prodavati nego zlato, ali im je vrijednost ujedno i manje podložna varijacijama te se nude kao zanimljiva opcija u vremenima kada američki dolar trpi udarce u nadmetanju s eurom.

11. Vino i alkoholna pića
Knjiga 'SWAG: Alternativna ulganja za nadolazeću dekadu' postavlja vino u red investicijskih mogućnosti koje se najbolje prilagođavaju inflaciji, uz zlato, srebro i umjetnine. Alkohol je bio vrlo konvertibilan i u prošlosti zapadnih zemlalja: na prostoru ranih Sjedinjenih Američkih država jedno vrijeme se kao alternativna valuta koristio viski, koji se tada najviše i trošio u tom dijelu svijeta.

12. Rijetki novčići
Još jedan kolekcionarski fenomen stabilnost svoje tržišne pozicije duguje rijetkosti tražene drangulije. Business Insider navodi za primjer kovanicu od 20 američkih dolara iz 1907. godine. Njena kolekcionarska cijena bila je manja od 2000 dolara prije recesije, a sada iznosi oko 2700 dolara. Kad jednom budu prepoznati kao raritet, rijetki novčići nadilaze svju nominalnu vrijednost i trajno se emancipiraju od inflacije. Za razliku od zlata ili srebra, njihova ponuda se u principu ne povećava, što ih čini komparativno pouzdanom materijalnom vrijednošću za štednju.