ŽIDOVSKA ZAJEDNICA UPOZORAVA

U Srbiji sve učestaliji antisemitski napadi

03.02.2011 u 10:59

Bionic
Reading

Zbog učestalih antisemitskih i antiromskih napada, Savez židovskih općina Srbije uložio je najenergičniji protest te tim povodom uputio pisma predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću te ministru za ljudska i manjinska prava Svetozaru Čipliću

Savez židovskih općina zatražio je od Vlade Srbije i mjerodavnih institucija hitno poduzimanje mjera zaštite sigurnosti članova židovske zajednice i židovskih objekata koji su sve češće na meti vandala koji ispisuju provokativne grafite. Traži se stoga da se potakne hitno provođenje istrage s ciljem otkrivanja i kažnjavanju počinitelja.

Kako se navodi u priopćenju Saveza židovskih općina Srbije, antisemitski napadi dogodili su se u Zrenjaninu 12. siječnja,  u Somboru u noći sa 16. na 17. siječnja i drugi put u nedjelju, 30. siječnja, kada je na zgradi Židovske općine u Somboru osvanuo kukasti križ i neonacistički grafit 'Još šest milijuna'.

Osim napada na židovske objekte, zabilježeni su i antiromski napadi, u Požegi 13. siječnja i u Somboru 30. siječnja. Kako javlja Press online, grafit na kojem je precrtana Davidova zvijezda, nacrtan je i na automobilu predsjednika Židovske općine Sombor Saše Cvejina. O incidentu su obaviješteni policija, Veleposlanstvo Izraela u Beogradu i Savez židovskih općina Srbije.

'Najoštrije osuđujemo svaki govor mržnje i bilo kakav akt kojim se vrijeđaju nacionalna osjećanja građana. Neonacistički grafiti na zgradi Židovske općine u Somboru i drugi vandalski akti na ovom objektu predstavljaju skrnavljenje simbola Židovske zajednice i mogu naići samo na zgražanje i osudu građana. Ne znam kome smetaju Židovi u Somboru. Nas ima svega 40', izjavio je novinarima Cvejin.

Savez židovskih općina Srbije ukazuje i na to da se antisemitski napadi neće završiti napadom na židovsku zajednicu te da će se mržnja i ksenofobija proširiti i na ostale nacionalne manjine, o čemu, ističu, svjedoče i nedavni napadi na Rome, prenose srbijanski mediji.