covid-19

U Srbiji 62 nova slučaja zaraze

18.09.2020 u 17:03

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata u Srbiji su potvrđena još 62 slučaja zaraze koronavirusom, a jedna osoba je preminula, priopćila je u petak članica Kriznog stožera srbijanske vlade Darija Kisić Tepavčević

Registrirano je ukupno 32.757 oboljelih, a na bolničkom liječenju danas je 331 pacijent, od kojih 20 na respiratorima.

Od početka epidemije 6. ožujka napravljeno je 1.063.667 testova, a od četvrtka do petka u 15 sati među 7.411 testiranih 62 uzorka su bila pozitivna na covid-19.

Prema službenim podacima zaključno s 18. rujna, u Srbiji je tijekom epidemije od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 739 oboljelih, a stopa smrtnosti je 2,26 posto.

Kisić Tepavčević rekla je da su u osnovnim školama ovog tjedna prijavljeni slučajevi 13 zaraženih učenika i šestero nastavnika, a sve su zaraze nastale izvan školske sredine.

Od početka školske godine imali smo samo jedan slučaj prijenosa virusa u okviru razreda u Beogradu, rekla je Kisić Tepavčević novinarima.

U prvom tjednu školske godine bilo je zaraženo 10 učenika i četvero nastavnika, a od početka školske godine virus je potvrđen kod ukupno 33 učenika osnovnih škola i 17 nastavnika, navela je ona.

U Srbiji od petka u 18 sati stupaju na snagu mjere pojačanog epidemiološkog nadzora koje podrazumijevaju prijavljivanje svih državljana Srbije u elektronički covid sustav kako bi se lakše pratila zaraza ukoliko se kod nekog od povratnika pojave simptomi zaraze.

Ta mjera odnosi se na sve povratnike u Srbiju, a prvenstveno na one koji se vraćaju s odmora iz Crne Gore, Hrvatske i BiH, s obzirom da su zdravstvene vlasti u Beogradu te tri zemlje označile rizičnima zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom.