RIJEKE BUJAJU

U Srbiji 20 mrtvih, očekuje se još jedan poplavni val!

20.05.2014 u 08:52

Bionic
Reading

Na teritoriju Republike Srbije s područja ugroženih poplavama do sada su evakuirane 30.873 osobe, od čega je s područja Obrenovca evakuirano 13.603 ljudi, priopćilo je jutros Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije, prenosi srpski portal Blic.rs

Najteža situacija je u Obrenovcu, Krupnju, Sremskoj Rači i Jameni.

Kod Beograda vodostaj rijeka ć‡e biti u porastu i kretat će se iznad granice izvanredne obrane od poplava od 21. svibnja, javlja Blic.rs.

U Kolubari kod Obrenovca vodostaj će polako padati.

U Srbiji je u četverodnevnim poplavama dosad službeno potvrđeno 20 žrtava, od kojih je najviše stradalo u Obrenovcu, njih 13, dvije u Šapcu i pet u drugim dijelovima središnje i zapadne Srbije, javlja HRT

Strahuje se da broj žrtava nije konačan jer se voda iz mnogih poplavljenih dijelova još nije povukla, a danas popodne stožer za izvanredne situacije naredio je da se organizira i ubrza potpuna evakuacija Obrenovca, iz kojeg su spasioci već evakuirali više od 7.800 stanovnika koje je voda od petka ujutro držala zarobljenima u kućama i stanovima višekatnica. U pojedinim dijelovima grada ostalo je još ljudi.

Situacija je i dalje kritična u Šapcu, Malom Zvorniku i Šidu. U tijeku je i evakuacija 8.500 ljudi iz sela duž Save oko Šapca te u Šidu i okolici. Sava kod Šapca opada, ali su nasipi popustili pa je upućen poziv dragovoljcima da se priključe obrani. I dalje je ugrožena Termoelektrana Nikola Tesla koja je s tri strane opkoljena vodom, ali je proizvodnja struje nastavljena.

Od petka ujutro poplavama je ugroženo nekoliko desetaka gradova i sela u središnjoj i zapadnoj Srbiji, a ovakve poplave ne pamte se u posljednjih 120 godina, otkad se vrše mjerenja. U ovom trenutku još nema ni približnih procjena o razmjerima štete u poljoprivredi, industriji, uništenoj ili oštećenoj infrastrukturi, stanovima i kućama na poplavljenim područjima.

Na teritoriju Srbije bez struje je i dalje više od 26.000 obitelji, poplavljeno je 2.260 objekata, a ugroženo ih je više od 1.760, pokazuje dosadašnja evidencija stožera za izvanredne situacije MUP-a Srbije.

Tisuće volontera neprekidno podižu bedeme od vreća s pijeskom.

Angažirani su domaći i međunarodni spasilački timovi iz Rusije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Crne Gore. Pomoć Srbiji htjela je poslati i Republika Srpska, ali je vlasti u Beogradu nisu htjele prihvatiti ocijenivši da je nužnija u tom entitetu BiH, također pogođenom katastrofalnim poplavama.