SAKOMANOVO ISTRAŽIVANJE

U Splitu se najbrže dolazi do heroina, u Zadru do kokaina

Bionic
Reading

Na splitskim ulicama najbrže se u Dalmaciji dolazi do heroina. Ovisnik može za samo 27 minuta doći do “šuta”. Za razliku od heroina, više od sat vremena potrebno je u Splitu za kupnju “linije” kokaina. Do kokaina se brže dolazi u Zadru gdje se može kupiti za samo 48 minuta, jednako kao i u Zagrebu

Do amfetamina se podjednako brzo dolazi u Zadru i Splitu, za svega 32 minute, dok Zagreb prednjači po brzini nabave marihuane pa se “joint” može kupiti za 33 minute. Pokazuju to najnoviji rezultati istraživanja našeg uglednog stručnjaka za droge dr. Slavka Sakomana, profesora Sveučilišta u Zagrebu i voditelja Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti u zagrebačkom KB-u sestara milosrdnica, piše Slobodna Dalmacija

Istraživanje o dostupnosti, cijeni i kvaliteti droga na hrvatskom narkotržištu, koje je od siječnja do ožujka obuhvatilo sedam gradova.

Osim brzine dostupnosti droga, istraživanjem je utvrđena i njihova prisutnost na tržištu, pa se analizom došlo do podatka da se u svim županijama najviše trguje kanabisom. Po učestalosti prodaje slijedi heroin, amfetamini, kokain, opioidni lijekovi, tablete, ecstasy i nove sintetičke droge.

Prema broju liječenih ovisnika u odnosu na broj stanovnika, na prvom je mjestu i dalje Istarska županija, s 588 ovisnika na 100 tisuća stanovnika. Slijede Zadarska županija s 472 liječena ovisnika, Zagreb s 430 ovisnika na 100 tisuća stanovnika.