STRANCI OKUPIRALI GRAD

U Splitu nema slobodnih kreveta!

12.07.2013 u 14:11

  • +16

Uoči Ultra Europe festivala velik broj turista stigao u Split

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Bionic
Reading

Deseci tisuća turista iz osamdesetak zemalja doslovce su preplavili Split i njegovu okolicu: uoči večerašnjeg početka dvodnevnog festivala elektroničke glazbe Ultra Europe na Poljudu nestalo je slobodnih soba u samom gradu, a vrlo teško ih je pronaći i u krugu od dvadesetak kilometara. Službeni podaci govore da je popunjeno svih 11 tisuća postelja u Splitu, a neslužbeni da je barem još toliko iznajmljeno na crno

Za predstojeći vikend, naime, ogroman broj Splićana odlučio je iseliti iz vlastitih stanova i stisnuti se kod rodbine zbog zarade od prosječnih stotinjak eura po noći, a nisu rijetki ni oni koji su turistima iznajmili samo sobu. Svejedno, već u četvrtak navečer grad je bio doslovce krcat i na svakom koraku moglo se vidjeti manje snalažljive goste prisiljene spavati u parku, na klupi ili na plaži.

Organizatori očekuju ukupno 65 tisuća gledatelja na dvodnevnom partyju unutar i oko splitskog stadiona: na tri pozornice nastupit će nekoliko desetaka izvođača, od Aviciija, Fedda Le Granda i Carl Coxa do poznatih i manje poznatih hrvatskih DJ-eva. Spektakularni party oba dana trajat će od 16 do pet ujutro, a brojni splitski klubovi pripremili su partyje zagrijavanja ili after partyje. Očekuje se velika buka i gužva na cijelom području grada pa se oglasio i gradonačelnik Ivo Baldasar s pozivom građanima da imaju razumijevanja.

'Domaćini smo velikog glazbenog događanja na kojemu će sudjelovati nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, što će za posljedicu imati gužve na ulicama i buku veću nego što smo navikli. Ne sumnjam da će splitska otvorenost i ovoga puta doći do izražaja; pokažimo da smo dobri domaćini spremni pomoći gostima i pružiti im potrebne informacije. Potrudimo se sačuvati ugled grada i sigurnost svih gostiju. Organizatora sam zamolio da vodi računa o jačini decibela, a vas molim za strpljenje i susretljivost', kazao je Baldasar.

Iako precizne računice nisu objavljene, računa se da će od Ultra Europe Festivala Split imati direktnu zaradu od nekoliko milijuna eura, no dobra reklama još je važnija: najveći svjetski elektronski spektakl, naime, ima svoju vjernu publiku koja ga slijedi diljem svijeta pa su na prvo europsko izdanje Ultra Festivala mnogi prvi put došli i u Hrvatsku i u Europu.

Ultra će se u Splitu održavati najmanje pet godina zaredom pa organizatori procjenjuju da će to povući najmanje 100 milijuna kuna investicija te da će turistički sektor izravno zaraditi barem 150 milijuna kuna. Događanje je stoga podržala Hrvatska turistička zajednica, kao i Grad Split.

'Sve je puno, nema mjesta!' kazao je za tportal direktor Turističke zajednice Splita Vedran Matošić. 'U gradu više nema smještaja, ali važnija od toga nam je medijska pažnja i reklama Splita. Sve se to vraća', govori Matošić.

Dalmatinska metropola, inače, već petu godinu zaredom bilježi 10-postotni rast broja turista i noćenja pa se očekuje da će 2015. dosegnuti planiranih milijun noćenja godišnje.

Nakon petka i subote u Splitu, Ultra Festival u nedjelju seli se u Hvar na završnicu, za koju je svih pet tisuća ulaznica odavno prodano.