upozorenje stiglo i roditeljima

U splitskoj osnovnoj školi pojavila se neugodna zarazna bolest. U sve se uključili i epidemiolozi

31.01.2023 u 17:16

Bionic
Reading

U splitskoj Osnovnoj školi Sućidar se pojavio svrab. U školi tvrde i kako provode i mjere dezinfekcije školskih prostora i radnih površina učenika, a sve se odvija pod nadzorom liječnika specijalista školske medicine i epidemiologa.

U splitskoj Osnovnoj školi Sućidar pojavio se svrab. Informaciju da su neki učenici ove škole zaraženi svrabom neki nastavnici su već jučer iskomunicirali s roditeljima i pozvali ih na dodatan oprez, no sad je stigla i službena informacija o zarazi u OŠ Sućidar. U školi tvrde i kako provode i mjere dezinfekcije školskih prostora i radnih površina učenika, a sve se odvija pod nadzorom liječnika specijalista školske medicine i epidemiologa, piše Slobodna Dalmacija.

Primarijus dr. Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, kazala je da je sretna okolnost da je u OŠ Sućidar liječnica školske medicine vrlo brzo reagirala i već je uključena epidemiološka služba kako bi se stvari stavile pod kontrolu.

'Osobe zaražene svrabom, kao i one kod kojih se pojave dječje gliste ili uši, prati stigma kako ne vode računa o higijeni, što uopće nije točno. To je samo znak da su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom i ništa više', ističe ova epidemiologinja, dodajući da se nerijetko dogodi i da se medicinske sestre zaraze njegujući pacijente.

Bolest se kod djeteta prepoznaje ako mu se nakon jakog svraba pojavi crveni osip na mjestima grebanja i češkanja. Osjećaj svraba pojačava se po noći i u toplijem prostoru, pa bolest mogu prepoznati i prije izbijanja osipa, ako se dijete češka dok spava.

Roditelji su dobili uputu da u tom slučaju odmah kontaktiraju svoga liječnika i ne šalju dijete u školu dok ne provjere o čemu se radi. Ako je svrab u pitanju, liječnik će im prepisati potreban lijek i objasniti što sve treba učiniti kako bi bolest bila izliječena.

'Molimo vas također da upozoravate svoje dijete da ne oblači odjeću drugih učenika, primjerice jakne, i što manje koristi stvari drugih učenika, izbjegava fizičke kontakte i redovito pere ruke', objavljen je apel na web stranici škole.