bez posla ostalo više od 300.000 radnika

U Španjolskoj nezaposlenost porasla 9,3 posto zbog paralize gospodarstva

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.04.2020 13:37
  • Objavljeno 02.04.2020 u 13:37
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: Mariscal

U Španjolskoj je u ožujku ostalo bez posla preko 300.000 radnika, što je 9,31 posto više u odnosu na prethodni mjesec, doznaje se u četvrtak u Madridu, a razlog tome je što je vlada, želeći zaustaviti širenje koronavirusa, naložila obustavu gospodarskih aktivnosti

Najteže su pogođeni građevinarstvo, ugostiteljstvo, umjetnost i industrija razonode, izvijestilo je u četvrtak ministarstvo rada. Ožujak je završio s ukupno 3,5 milijuna nezaposlenih, što je najviša razina od travnja 2017. godine.

'Najpogođenije su žene, mladi, sektori gdje su plaće najniže, posebno u ugostiteljstvu, te radnici u građevinarstvu', rekao je Pepe Álvarez, predsjednik sindikata UGT, za španjolski radio RNE, potvrdivši brojku od 302.265 radnika.

Španjolska vlada je 14. ožujka proglasila izvanredno stanje, nakon kojeg se 47 milijuna stanovnika nalazi zatvoreno u stanovima i kućama, a smiju izlaziti samo na posao, u trgovine s hranom, kioske, bolnice, ljekarne, banke, benzinske crpke te kako bi prošetali psa. Svi ugostiteljski objekti, kina, kazališta, stadioni, bazeni i drugi objekti za razonodu su zatvoreni.

U ponedjeljak 30. ožujka ta je mjera pojačana zabranom odlaska na posao, osim u neophodnim zanimanjima poput zdravstva, policije, proizvodnje i distrubucije hrane, struje i plina.

Španjolska je sa 104.000 inficiranih osoba treća zemlja na svijetu po broju oboljelih od koronavirusa iza SAD-a i Italije. Preminulo je više od 9.000.

Zbog ograničenja kretanja stanovništva stopa rasta oboljelih pala je nakon 25. ožujka na oko 12 posto dnevno. Prije toga je svaki dan obolijevalo dodatnih 20 posto osoba.

Mjere pomoći zaposlenima i najugroženijima

Vlada je još ranije najavila 200 milijardi eura vrijedan financijski paket pomoći iz kojega će posrnule kompanije dobivati državna jamstva, kredite i subvencije, no usvojila je pravo veta kojim želi zabraniti trajne otkaze zaposlenicima ako je do njih došlo u vrijeme trajanja izvanrednog stanja.

Tvrtke mogu zatražiti Privremenu regulaciju zaposlenja (ERTE), kojim mogu privremeno suspendirati radne ugovore zaposlenicima dok traje izvanredno stanje, započeto 14. ožujka. Tijekom tog razdoblja mogu otpustiti radnike koji onda primaju državnu naknadu sa zavoda za zapošljavanje, a kada prođe izvanredno stanje tvrtke bi ih trebale opet zaposliti. Za ERTE se prijavilo preko 246.000 poduzeća, rekla je u četvrtak ministrica rada Yolanda Díaz na konferenciji za medije.

'ERTE služi da se ne uništi zaposlenje. U njemu osobe ostaju zaposlene. Postoji obveza zadržavanja zaposlenika najmanje šest mjeseci', izjavila je ministrica Díaz.

Vlada je rekla da će pregledati sve ugovore od 14. ožujka kako bi se uvjerila da nitko nije otpušten za stalno te potom može uložiti veto ako primijeti da je netko trajno otpušten, a tvrtka ga mora vratiti na posao sukladno mjeri donesenoj zbog koronavirusa.

Računa se da je oko 620.000 radnika obuhvaćeno mjerom zaštite trajnog zaposlenja te primaju naknadu za nezaposlene u sklopu privremenog otpuštanja.

Lijeva koalicijska vlada premijera Pedra Sáncheza usvojila je i paket mjera u cilju zaštite najugroženijih radnika. Komunalne kompanije ne smiju im isključiti struju i vodu zbog nemogućnosti plaćanja računa tijekom izvanrednog stanja.

Vlada je najavila financijsku pomoć kućnim pomoćnicama i privremeno zaposlenim osobama. Samozaposlenim osobama produžen je rok za uplatu doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, a također su produženi rokovi za otplatu stambenih kredita.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!