ništa od relaksacije mjera

U Sloveniji više od 2400 novozaraženih i 34 mrtvih, stanje još nije dobro

31.12.2020 u 11:28

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa skoro 15 tisuća PCR i brzih antigenskih testova potvrđeno 2412 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica covida-19 umrlo je još 34 oboljelih

Sa 6011 PCR testova potvrđena je infekcija kod 1815 ljudi, što je 30,2 posto pozitivnih nalaza, a s 8372 brza antigenska testa otkriveno je još 597 novozaraženih, uz manji udio pozitivnih testova - 7,1 posto, objavilo je ministarstvo zdravstva u četvrtak.

Aktivnih slučajeva zaraze trenutno je 1443, a u bolnicama je sada 1172 pacijenata oboljelih od covida-19, od kojih 209 težih pacijenata na odjelima intenzivne njege.

U zadnja 24 sata umrlo je još 34 ljudi od posljedica covida-19, čime se ukupan broj smrtnih ishoda među oboljelima od početka epidemije popeo na 2665.

Opća je ocjena u Sloveniji da stanje još nije dovedeno u željene epidemiološke okvire koji bi omogućili relaksaciju gospodarskog i društvenog života jer je novozaraženih i mrtvih i dalje više nego što se očekivalo.

I dalje na snazi ostaju sve mjere zatvaranja, osim danas i sutra zbog novogodišnjih praznika kad su neke mjere ublažene, pa je dopušteno prelaženje općinskih granica i obiteljska okupljanja od najviše šest osoba, a radi i javni prijevoz iako u smanjenom opsegu.

No, druge mjere ostaju na snazi kao i policijski sat, a dodatno je zabranjeno korištenje pirotehnike ili vatrometi, te okupljanja na javnim površinama, što će se kontrolirati.

Kako navode slovenski mediji, zbog još uvijek teške epidemiološke situacije vlada još nije donijela odluku kad bi opet mogla početi nastava u školama, ali je izdan naputak da se svi učitelji i nastavnici prije otvaranja škola moraju testirati na koronavirus.

Sve nade za relaksaciju i ponovno otvaranje društvenog i ekonomskog života sada se polažu u cijepljenje, a predsjednik države Borut Pahor sinoć je za javnu televiziju kazao da je siguran kako će pandemija u sljedećoj godini biti pobijeđena i da će u Sloveniji nastupiti vrijeme političke stabilnosti.

U Sloveniju je u srijedu dopremljena nova pošiljka Pfizerova cjepiva protiv covida-19 koja će biti namijenjena zdravstvenim djelatnicima u bolnicama. Vjeruje se da bi svi zaposleni u zdravstvu, njih oko 40 tisuća, trebali biti cijepljeni do kraja siiečnja ili nešto kasnije.