sedmi paket

Slovenci dali zeleno svjetlo zakonu za ublažavanje koronakrize; pomoć ide i vjerskim djelatnicima u iznosu od 700 eura

30.12.2020 u 08:51

Bionic
Reading

Oko 550 milijuna eura pomoći gospodarstvu i građanima predviđeno je sedmim po redu zakonskim paketom za ublažavanje posljedica epidemije Covida-19 koji je potvrdio slovenski parlament, prenose u srijedu mediji

Zakon, koji su kasno u utorak navečer prihvatili zastupnici, određene su visine nadoknade plaća zbog gubitka zaposlenja, zatim jednokratni dodaci umirovljenicima, studentima, zaposlenima s nižim plaćama, obiteljima s više djece te drugim kategorijama stanovništva koje je najteže pogodila koronakriza.

Umirovljenici s nižim penzijama dobit će dodatak od tristo eura.

Na dvjesto eura solidarne nadoknade uz isplatu plaće za prosinac imaju pravo zaposlenici kojima plaća ne prelazi visinu dviju minimalnih plaća.

Za svako novorođeno dijete država će još godinu dana nakon kraja epidemije Covida-19 isplaćivati doplatak od 500 eura, stoji u novom zakonu.

Vjerski službenici će za posljednja tri mjeseca ove godine dobiti temeljni mjesečni dohodak od 700 eura, određuje među ostalim interventni zakon za ublažavanje posljedica drugog vala epidemije Covida-19.

Zakonom su među ostalim potvrđeni dodaci na plaću na koje imaju pravo zdravstveni i drugi esencijalni zaposlenici "na prvoj crti" borbe s epidemijom.

Na inzistiranje vlade parlament je potvrdio i odredbu interventnog zakona po kojoj poslodavci onim zaposlenicima koji ispunjavaju uvjete za odlazak u redovnu mirovinu mogu uručiti rješenje o prestanku radnog odnosa, bez posebnog obrazloženja.