koronavirus

U Sloveniji umjereni optimizam nakon zatvaranja, no bolnice se pune

12.04.2021 u 12:53

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 287 novih zaraza koronavirusom i preminulo sedam oboljelih od Covida-19, no statistički podaci razvoja epidemije po ocjenama vlade pokazuju da je 11-dnevni 'lockdown' dao rezultate premda se bolnice i dalje pune

"S umjerenim optimizmom možemo konstatirati da se je eksponencijalni rast zaraza nešto smanjio, no to ne znači da više ne trebamo nikakve mjere", kazala je komentirajući novu epidemiološku situaciju nakon 11-dnevnog zatvaranja epidemiologinja Mateja Logar u ponedjeljak na vladinoj konferenciji za novinare.

Ona vodi znanstveni tim vlade za Covid-19, no uz optimističku notu, posebno je upozorila na daljnji rast hospitalizacija, posebno na intenzivnim covid odjelima, što je razlog za zabrinutost i upozorava da mjere i dalje treba prilagođavati situaciji. Sa 1484 PCR testova potvrđeno 287 novih infekcija ili 19,3 posto, a preminulo je sedam ljudi, objavila je slovenska vlada u ponedjeljak na Twitteru.

To je napredak u odnosu na prošli tjedan kad je i svaki četvrti test znao biti pozitivan, broj umrlih jednak je kao i dan ranije, broj aktivnih slučajeva stabilno je nešto manji od 14 tisuća. I dalje je međutim zabrinjavajuće punjenje bolnica covid bolesnicima, pa ih je trenutno 615, sedam više nego jučer, a broj teže oboljelih također raste, pa je onih na intenzivnim odjelima sada 139.

Na institutu "Jožef Štefan", na kojemu rade znanstvene projekcije epidemiije, naveli su da će se reprodukcijski broj širenja epidemije uskoro smanjiti na ispod jedan, što će omogućiti bolju kontrolu situacije i praćenje novozaraženih i njihovih kontakata. Istaknuli su kako se pokazalo da je uvođenje 11-dnevnog zatvaranja, koje je danas završeno, bilo opravdano i dalo rezultate, a očekuju da bi kroz koji tjedan moglo doći do izravnanja epidemijske krivulje i postupnog pada broja oboljelih.

Optimizam kod vlade pobuđuje i u zadnje vrijeme ubrzana kampanja cijepljenja protiv covida-19, pa je i dalje cilj cijepiti polovicu odrasle populacije ovog ljeta. Vladin koordinator za cijepljenje Jelko Kacin kazao je u nedjelju navečer za Slovensku televiziju da bi u kolovozu mogao biti nadoknađen zaostatak u cijepljenjima uzrokovan premalim količinama cjepiva je se one povećavaju, osobiti Pfizerova cjepiva.

Prema podacima Instituta za javno zdralvje (NIJZ) u Sloveniji je do sada cjepivo dobilo 332.738 ljudi, a s dvjema dozama cjepiva imuniziralo se već 15 posto populacije. Kacin je najavio da će se uskoro uvesti jedinstven registar cijepljenja koji se do sada vodio posebno na lokalnoj razinji, kako bi se otklonili nedostaci, a ponovio je da će Slovenija unatoč stanovitom nepovjerenju prema tom cjepivu u javnosti i dalje koristiti cjepivo AstraZenece.

Prema podacima NIJZ-a 17 tisuća onih koji su prošlog tjedna dobili poziv na cijepljenje tim cjepivom nije se odazvalo pozivu, premda je ono po ocjenama EMA-e i stručnjaka u Sloveniji sigurno i pruža dobru zaštitu. Njime se u Sloveniji sada cijepe mlađi od 65 godina, drugu dozu dobiju nakon tri mjeseca, a po riječima Kacina tako se dobiva zaštita od Covida-19 za ukupno 9 mjeseci.