SPLITSKI INSPEKTORI NA TERENU

U školu uloženo 6,5 milijuna kuna, a strop pao na učenike

Nesreća u splitskoj školi „Dobri“

Izvor: Cropix / Autor: Citatelj / CROPIX

Bionic
Reading

Tridesetak učenika splitske Osnovne škole Pujanke, na koje se u srijedu navečer srušio dio stropa tijekom nastave u 'podstanarskoj' školi Dobri, nemaju kamo: dan će provesti u razgledavanju splitskih muzeja. Dio škole u kojemu se dogodio incident zatvoren je, a u četvrtak ujutro na teren su izašli građevinski inspektori koji će utvrditi uzroke urušavanja

'Nitko nije ozbiljno ozlijeđen, ali djeca su pretrpjela veliki šok. Bitno je da su sve službe reagirale doslovno u roku od nekoliko minuta', izvijestio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na početku sjednice Gradskog vijeća.

'Škola Dobri nedavno je renovirana, pa treba vidjeti što je loše krenulo, ili je jednostavno krov propustio', procijenio je Baldasar, koji je i sam pohađao školu čija je zgrada stara preko osamdeset godina. Naime, 6,5 milijuna kuna resorno je Ministarstvo obrazovanja izdvojilo za spomenutu obnovu.

Aneks škole Pujanke, koji se gradi pune tri godine i zbog čega nesretni učenici nastavu pohađaju na čak pet lokacija u gradu, navodno bi trebao biti dovršen tijekom rujna.

Jovanović o nemilom događaju

Prosječna starost školskih zgrada u osnovnih školama 43 godine, a u srednjim 54 godine

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izrazio je žaljenje zbog urušavanja stropa na drugom katu Osnovne škole Dobri na splitskim Pujankama, prilikom čega je lakše ozlijeđeno petero učenika.

'Želim im da se brzo oporave i nadam se da to neće ostaviti trajne posljedice na njih. Ono što treba reći, radi objektivnog sagledavanja cijele situacije, da isticanje da se incident dogodio u najstarijoj splitskoj školi, apsolutno ništa ne znači. Dakle, ta najstarija splitska škola je temeljito renovirana u više navrata i u puno je boljem stanju od mnogih škola u Hrvatskoj. Dapače, ukoliko sam dobro informiran, strop koji se srušio na učenike je renoviran ovo ljeto. Prema tome, nema riječi da se radi o nekom propustu ravnateljice škole ili grada koji je osnivač ove škole. Inspekcija i službe koje su za to nadležne će utvrditi radi li se o nestručnom izvođenju radova zbog čega se dogodio ovaj incident. Danas će sva djeca te škole imati nastavu van učionice i na taj način će današnji dan proteći bez nekakvih dodatnih stresova i trauma', rekao je ministar.

Naglasio je Jovanović i da je prosječna starost školskih zgrada u osnovnim školama 43 godine, a u srednjim 54 godine te kako mnogi ne znaju da je izgradnja novih škola i održavanje postojećih u nadležnosti lokalne samouprave, dok država za to izdvaja sredstva.

'U ovoj godini je za to izdvojeno 260 milijuna kuna plus 40 milijuna kuna koji idu iz kredita Svjetske banke, znači oko 300 milijuna kuna. Iz toga se obnavlja 20-ak škola po projektu Svjetske banke, 50-ak škola na temelju investicijskog održavanja i još 250 različitih objekata.

Kada bismo imali novca i kada bismo htjeli ovog trenutka osigurati da u svim dijelovima Hrvatske izgradimo škole i opremimo ih da svi imaju jednake uvjete, po našim procjenama trebalo bi negdje 36 milijardi kuna. Kako to znamo? Nakon 20 godina moje ministarstvo je po prvi put izradilo kompletan normativ opreme i standarda u školama. Vlada je osigurala da se temeljem javno-privatnog partnerstva 338 objekata nalazi u katalogu investicija, ukupne vrijednosti 6,2 milijardi kuna, od čega će država financirati 55 posto, a ostatak gradovi i županije. To je neki put, uz europske fondove, koji će omogućiti da se osiguraju primjereniji uvjeti u našim školama.'