sektaško nasilje

U Sjevernoj Irskoj uhićena četiri muškarca zbog ubojstva novinarke Lyre McKee

11.02.2020 u 12:30

Bionic
Reading

Policija Sjeverne Irske uhitila je četiri muškarca u utorak u sklopu istrage o ubojstvu novinarke Lyre McKee, koje je izazvalo bijes u toj pokrajini gdje je mirovni sporazum iz 1998. zaustavio tri desetljeća sektaškog nasilja

Muškarci od 20, 27, 29 i 52 godine uhićeni su u Londonderryju zbog terorističkog čina pucnjeve u travnju 2019. godine za koju su preuzeli odgovornost irski militanti koji se protive mirovnom sporazumu „Good Friday“.

Nova IRA, jedna od skupina koje se protive mirovnom sporazumu, rekla je da je jedan od članova ustrijelio 29-godišnju novinarku u Londonderryju kad je otvorena vatra u smjeru policije tijekom nemira koje je McKee promatrala.

Njezinu smrt u to vrijeme osudili su i irski katolički nacionalisti i probritanski protestantski sindikalistički političari.

McKee, koju je Sky News imenovao mladom novinarkom godine u 2006. godini, pisala je knjigu o nestanku mladih ljudi tijekom nasilja u Sjevernoj Irskoj koje je uglavnom nestalo sa sporazumom iz 1998. godine. Također je pisala o traumama koje je iskusila odrastajući kao gay osoba u britanskoj pokrajini.