STANJE SVE GORE

U Siriji ubijen francuski novinar

11.01.2012 u 19:46

Bionic
Reading

Jedan francuski novinar bio je među nekoliko ljudi koji su ubijeni u srijedu u središnjem sirijskom gradu Homsu i on je prvi zapadni reporter koji je izgubio život u desetomjesečnim nemirima u toj zemlji

Televizija France 2 potvrdila je da je jedan od njezinih novinara ubijen, Sirijska Addounia TV, koja je izvijestila o osam mrtvih, javila je da je među 25 ozlijeđenih osoba jedan nizozemski novinar.

'Televizija France 2 upravo je saznala i s velikom žalošću izvješćuje o smrti novinara Gillesa Jacquiera u Homsu', priopćila je televizija dodajući da nema podatke o okolnostima njegove smrti.

Jacquiera, koji je ranije izvještavao iz Iraka i Afganistana, u Siriju je pozvala vlada u Damasku.

Sirija je zabranila pristup većini stranih medija uskoro nakon izbijanja prosvjeda protiv vlasti predsjednika Bashara al-Assada u ožujku, ali je više novinara pušteno u zemlju otkako je Arapska liga poslala promatračku misiju da provjeri kako vlasti provode arapski plan za zaustavljanje krvoprolića.

Jedan očevidac u Homsu, koji je ztaržio da ostane neimenovan, kazao je kako je žrtve prouzročila granata ispaljena iz ručnog bacača tijekom skupa potpore Assadu. Rekao je kako je vidio tri tijela.