RADIO EUROPE 1

U Siriji nestala dvojica francuskih novinara

07.06.2013 u 10:54

Bionic
Reading

Francuski radio Europe 1 potvrdio je u petak ujutro da već 24 sata nema vijesti o dvojici svojih novinara koji su krenuli u Alep, u Siriji

'Riječ je o Didieru Francoisu, poznatom izvjestitelju koji je često izvještavao s osjetljivih područja i Edouardu Eliasu, fotografu', priopćila je ta radijska postaja, dodajući da je u stalnoj vezi s francuskim vlastima koje nastoje dobiti više informacija.

Francuski predsjednik Francois Hollande, koji boravi u državnom posjetu Japanu, zatražio je u petak da se dvojicu novinara koji se vode kao nestali u Siriji, odmah oslobodi, odgovarajući na pitanje na tiskovnoj konferenciji u Tokiju, iako nije potvrđeno da su oteti.

'Zahtijevam da se te novinare odmah oslobodi', rekao je predsjednik ne navodeći njihova imena ni glasilo za koje rade.

Novinari 'ne zastupaju neku državu, oni rade kako bi svijet mogao primati informacije', istaknuo je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

'S njima se mora postupati kao s novinarima i nipošto ne smiju biti oruđe u rukama onih koji bi htjeli nauditi nekoj državi'.

'Novinari se moraju moći kretati po Siriji kako bi pribavili informacije koje cijeli svijet očekuje' u vezi s aktualnim događajima, istaknuo je Holllande.