TRAŽI SE OSTAVKA SAKAŠVILIJA

U silovitim sukobima 20 ozlijeđenih Gruzijaca

29.05.2009 u 13:07

Bionic
Reading

U silovitim sukobima između pristaša gruzijske oporbe i policije u četvrtak navečer ozlijeđeno je 20 osoba u glavnome gradu Tbilisiju, objavili su u petak mediji

TBILISI - Gruzijska oporba i njezini pristaše tjednima prosvjeduju tražeći ostavku predsjednika Mihaila Sakašvilija, kojemu zamjeraju autoritarni stil vladanja te nadasve rat s Rusijom u kolovozu 2008.

Sukobi u četvrtak navečer izbili su pošto je policija pokušala udaljiti prosvjednike od zgrade parlamenta, javila je agencija RIA-Novosti.

U sukobu su se prosvjednici koristili noževima, palicama, kamenjem, javlja agencija Interfax i dodaje da je petorica policajaca prebačena u bolnicu.

Glasnogovornik policije tvrdi da "policija vjeruje kako organizatori prosvjeda doista žele izraziti svoje mišljenje mirno", ali da policija "koja brani njihovo pravo da to čine, također mora održavati i javni red".

Čelnik oporbene Konzervativne stranke Edvard Džidžiguri optužuje vladu za izazivanje sukoba.

Nino Burdžanadze, nekada dužnosnica Sakašvilijeve vlada koja je prešla u oporbu, rekla je za agenciju RIA da su njezini aktivisti otkazali prosvjed zakazan za petak nedaleko od Tbilisija kako bi izbjegnuli ulične sukobe.

Oporba mjesecima traži ostavku predsjednika Sakašvilija, koji je na vlast došao 2003. "ružičastom revolucijom", no izgubio je povjerenje naroda velikog dijela naroda, a prosvjedi se odvijaju gotovo svakodnevno od travnja.