SVEČANO OTVORENJE

U Šibeniku otvoren projekt 'Sigurna turistička destinacija 2023.'

17.07.2023 u 22:16

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je, prilikom svečanog otvorenja projekta 'Sigurna turistička destinacija 2023.', na šibenskoj tvrđavi Barone, poručio kako je Hrvatska jedna od najsigurnijih europskih zemalja

'Hrvatska je jedna od najsigurniji europskih zemalja, i to nije samo nešto na što smo ponosi, već nam je to i obveza jer na sigurnosti moramo raditi svaki dan', rekao je Božinović. Spomenuti projekt pokrenut je 2006. godine, a cilj mu je jačanje sigurnosti stranih turista zajedničkim ophodnjama hrvatskih i stranih policijskih službenika.

Ove godine u projektu sudjeluju 22 policijske organizacije iz 19 zemalja s ukupno 100 stranih policijskih službenika, po prvi put se pridružila i Kraljevina Nizozemska čiji će službenici biti raspoređeni na području Policijske uprave Istarske.

Osim u Istri, strani policijski službenici bit će raspoređeni u još sedam policijskih uprava i to Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj i Zagrebačkoj. Zajedno s hrvatskim kolegama odlaze u zajedničke ophodnje u turističkim središtima gdje se očekuje veći broj stranih turista.

Ministar Božinović je u prisustvu policijskih službenika predstavnika 19 zemalja sudionica projekta istaknuo kako je ovaj projekt globalno prepoznat. 

'Znamo da ljudi, kada se odlučuju za destinaciju u kojoj će provesti odmor, između ljepota, biraju i onu u kojoj će se osjećati sigurno. Činjenica je da je Hrvatska po brojnim europskim statistikama jedna od najsigurnijih zemalja u Europi', rekao je ministar, dodajući da mu je posebno zadovoljstvo što se turisti u Hrvatskoj osjećaju sigurno jer su im 'pri ruci i njihovi policijskih službenici'.

'Već im njihova nazočnost podiže osjećaj sigurnosti da se mogu obratiti policajcima na svom jeziku', dodao je. 'Drago mi je da sve veći broj zemalja i policijskih službenika sudjeluje u projektu. Višestruke su koristi od angažiranja stranih policajaca, ali ne samo u operativnim zadaćama već se stvaraju i profesionalne veze, prijateljstva', kazao je ministar Božinović prilikom radnog posjeta Šibeniku.

Na svečanom otvorenju projekta 'Sigurna turistička destinacija 2023.' bili su i glavni ravnatelj policije Nikola Milina te direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić