ODRAĐEN POSAO

Božinović: Uhićenje bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika nije uteg Vladi

11.07.2023 u 14:35

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da uhićenje bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Požege Darka Puljašića nije uteg Vladi, odnosno da bi uteg moglo biti jedino da policija i Uskok ne odrađuju svoj posao

''Uostalom, u ovom slučaju jedna od uhićenih osoba je predstavnik sudske vlasti tako da policiju uopće ne zanima tko je subjekt njezinog interesa'', kazao je Božinović nakon što su u utorak uhićeni Puljašić i član drugostupanjskog vijeća Županijskog suda u Slavonskom Brodu Predrag Dragičević.

Ministar se dotaknuo i istrage o zlostavljanju djece u osječkom Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje, kazavši da je Policijska uprava osječko-baranjska pokrenula kriminalističko istraživanje u tom slučaju.

  • +15
Uhićenja Dragičević i Puljašić Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

''Očekujemo da oni rasvijetle sve relevantne činjenice o čemu će ovisiti daljnji postupci'', dodao je.

Božinović je u utorak, nakon MUP-ove konferencije o javnim okupljanjima sportskih i modificiranih vozila, govorio i o slučaju Mileve Simetić Salije koje ne može na listu za transplantaciju jer nema hrvatsko državljanstvo.

Ministar je pojasnio kako je Ministarstvo zdravstva stavilo uvjet da kandidat za presađivanje mora imati hrvatsko državljanstvo te da MUP-ova Uprava za javne poslove izdaje državljanstvo ukoliko postoji interes da se nekoj osobi izda hrvatsko državljanstvo.

''MUP ne propitkuje zašto je neko ministarstvo odredilo zašto je nešto interes. Mislim da će Ministarstvo zdravstva dati MUP-u mišljenje i onda će se donijeti odluka'', rekao je.

Božinović je precizirao da MUP donosi odluku o primitku u hrvatsko državljanstvo izvan redovitih slučajeva na način da netko preporuči sukladno svojoj struci i svojem resoru da se određenoj osobi izda ili ne izda pozitivno rješenje o primitku u hrvatsko državljanstvo.

  • +7
Darko Puljašić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Upitan za ovlasti privremenog ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), ministar je ponovio da privremeni ravnatelj nema mogućnosti otvaranje novih operativnih akcija te da se ranije pokrenute akcije nastavljaju.